2024.03.28, Csütörtök

Rákász Gergely koncert a salgótarjáni Hello Cafe-ban

stkult.info

2018.03.26. 17:30

Lords of the Organ - Tarjáni Tavasz programja - április 6-án.

Hirdetés

Rákász Gergely 15 évesen, az ország legfiatalabb koncertorgonistájaként adta első hangversenyét. 2005-ig az Egyesült Államokban tanult és koncertezett, mindezidáig több mint 1500 fellépése volt Magyarország, Európa és Amerika nagyvárosaiban. Egyedi látásmódja fiatalos lendülettel tölti meg a komolyzenét. Látványkoncertjeivel új műfajt teremtett, melyben képzőművészet, tánc, és színészi játék segítségével tízezrekhez közelítette a műfajt és a hangszert. „Egy Koncert Kékben" című műsorát közel 30 000-en nézték meg szerte Európában. „Bachalley" projektjében, a világon először a művészi paletta két talán legtávolabbi végét kapcsolta össze, Bach fúgáit és a Street Dance-t. VíziZene című produkciója a Dunán, a Rajnán és a Szajnán, minden évben kultúrakedvelő utazók vágyott úti célja. Játszott a Dán Koronahercegnőnek, Magyarország Miniszterelnökének, és a WHO-nak. Jótékonysági projektjeiben, közönségével együtt számos nemes célt támogat, melyek közül a legjelentősebb a Böjte Csaba testvér Tusnádi gyermekotthonában élők jobb sorsa. A koncertjein nem csak a játékával, de a zenetörténetből vett érdekes háttértörténetekkel is rabul ejti közönségét. Iskolaprogramja keretein belül több mint 100 magyar iskolában szólaltak meg hangversenyei, közel 50 000 diák ismerkedett általa a klasszikus orgona zenével. Nyolc szólóalbuma jelent meg. Szülővárosa Győr Kulturális nagykövete, Templomos lovag.

Műsorismertető:
A Lords of the Organ sorozat a hangszer legnagyobb szerzőit és örökéletű műalkotásaikat állítja színpadra a következő években. Az Orgona Lordjai olyanok a hangszer történetében, mint egy-egy bíbor színű könyvjelző az örökkévalóság enciklopédiájában. A kötet Bachnál természetesen minden évben kinyílik, majd jobban és kevésbé ismert mesterművek között lapozgatunk, a bravúros orgona átiratok pedig mindig más, nem orgona szerzőt emelnek a Lordok közé. A koncert tehát egyszerre kínál jól ismert klasszikus muzsikákat, friss érdekességeket, és meglepő élményeket a hangszerek királyának udvartartásából.

A programban:
Idén 120 éve született George Gershwin, billentyűsök méltón ünnepelhetik ezt ikonikus darabja, a Kék Rapszódia műsorra tűzésével. Rákász Gergely 2010-es teljes zenekari és zongora átirata orgonára első volt a világon. Az akkori "Egy Koncert Kékben" látványkoncerteket a Rapszódiával közel 30.000-en nézték meg Európa szerte. A zenetörténeti narrációból kiderül, miképp lehet az, hogy Gershwin az újságból tudta meg, hogy komponálni fog, hogy végzett végül rekord idő alatt, és hogy vajon kék-e a Kék rapszódia. Egy másik zenei showman is kerek évfordulót ünnepel idén, Antonio Vivaldi 340 éve született. Az idei Lords of the Organ hangversenyek ezért több műsorszámmal is körülrajongják az olasz mestert. A hallgatóknak a koncertet hallgatva talán kedvük támad felkapni egy maszkot, elveszni a velencei forgatagban, nem tudva, hogy a következő sarkon vajon Isten talál-e rájuk a szépségben, vagy Casanova. Bach mint minden évben idén is műsorra kerül, a szintén évfordulós Debussy, Rossini, Joplin és Bizet művei pedig alkalomszerűen színesítik a műsorokat.

 

 

Rákász Gergely rövid nyilatkozata:
"Tudom, hogy az emberiség sok szempontból menthetetlen, elbutulásától szenvedünk nap, mint nap. Legalábbis, aki egy ilyen cikket a kezébe vesz, az biztosan. De mégis érdemes egy olyan utópiáért dolgozni, amelyben az emberek a buszmegállóban könyvekről és koncertekről beszélgetnek. Micsoda világ volna! Persze ebben nekünk klasszikus zenét játszókak is feladatunk van. Úgy kell vonzóvá tennünk a műfajt, hogy széles közönség által befogadható legyen, de közben ne váljon csinnadrattává. Erre az én válaszom a látványkoncert műfaja, amelyben a zenetörténeti kalandozás, a vetítés mind azt segíti elő, hogy bárki közel tudjon kerülni a klasszikusokhoz. A Lords of the Organ sorozat is ezzel a szemlélettel született. Megmutatni az orgona show hangszer arcát. Ezt a hangszert már a rómaiak is használták nagy fesztiváljaikon, szekéren húzták és tömegeket kápráztatott el egy-egy gladiátor viadalon. Királyok és császárok hallgatták, ott volt Hollywood hőskorában a moziban, és ott tud lenni a ma emberének a kikapcsolódás palettáján is, ha a művész bátran használja." Rákász Gergely kommentárja új lemezéről, az tavalyi évről és a közelgő hangversenyekről. "Nagyon boldog vagyok, mert tavaly bemutattuk nyolcadik szólóalbumomat, és közel járunk vele az aranylemezhez. Aztán ha jól megy a munka, akkor idén két új CD is megjelenik, a Lords of the Organ sorozat első két műsora, olyan ikonikus művekkel, mint Raveltől Bolero, vagy Gershwin Kék Rapszódiája. Visszatekintve a 2017-es év nagyon mozgalmas volt. Jártunk Erdélyben, Franciaországban, és volt idehaza is közel 70 koncertem. A közönségemmel közösen ajándékoztunk Böjte Csaba Tusnádi házának több, mint 1.200.000.- Forintot, amiből az ottani gyerekeknek egy évig tudtak magyar énektanárt fogadni, hogy a kulturánkat jobban megőrízzük. Voltak egészen rendhagyó hangversenyek, mint a Bach és Bacchus műsor ahol a zene borral párosult, volt hajóutunk a Vízizenével a Szajnán és nagyon sok stúdió napunk az új felvételekkel. Útjára indult a Lords of the Organ sorozatom, amely a tervek szerint minden évben, más más műsorral visszatér a fesztiválokba. Nem titkolt célom volt már a cím választással is, hogy amint Michael Flatley Lord of the Dance sorozata valami nagyon ősit, elementáris erejű és értékes műfajt a széles tömegek számára is érdekessé tett, ugyanez megtörténhessen az orgonával is. Szembe kellett néznem vele, hogy a hangszerem sokak szemében az unalom, és a régimódiság szimbólumává vált. Évek óta dolgozom ez ellen a negatív trend ellen mind a látványkoncertjeimmel, mind a zenetörténeti narrációkkal, és ez a műsor egy újabb lépés ebben az irányban. Nagyon boldog vagyok, mert az indítás sikertörténet, minden helyszínen teltházzal és rengeteg tapssal. Az idei Lordok Gershwin, Vivaldi és a mindig megszólaló Bach vezetésével remélem folytatják majd ezt a trendet."

Időpont: 2018. április 6. 18.00
Helyszín: Salgótarján - Hello Cafe, 3100 Salgótarján Fő tér 5.

Jegyelővétel a helyszínen.
Nyitvatartás: 8.00-21.00, péntek 8.00-24.00, szombat 12.00-24.00
Jegypontok: www.jegy.hu/jegyirodak
Érdeklődni: Zabari Angi 0620/248-3214
Jegyár: 2.500 Ft

Bővebb információk: http://www.rakaszgergely.hu

 

KultúraSalgótarjánkoncertRákász Gergelykoncertorgonista