2024.03.28, Csütörtök

Átadták az idei Tolnay Klári díjakat

mti

2017.09.30. 20:11

Idén Béres Ilona, Bencze Ilona és Dunai Tamás színművész vehette át a Tolnay Klári Művészeti-díjat szombaton Mohorán, a Tolnay Klári Emlékházban.

Hirdetés

 

Az idén 75 éves Kossuth- és Jászai Mari-díjas Béres Ilonát 2014-ben elsők között választották be a nemzet művészei közé. A Madách, a Nemzeti és a Pesti Magyar Színház művészeként számos szerepe között játszott a Téli rege, a Tévedések vígjátéka, a Három nővér vagy a Borisz Godunov című darabokban. Szinkronszerepei között van A nagy balhé és a Casablanca, de jellegzetes mély hangját adta a Macskafogó című animációs filmhez is. 

A Jászai Mari-díjas Bencze Ilona 1972-től 19 évig volt a Madách Színház tagja, majd játszott a kecskeméti Katona József Színházban, az Örkény István és a Soproni Petőfi Színházban, a Játékszínben, a Jászai Mari és a Turay Ida Színházban. Alakította Olgát a Három nővérben, Grizabellát a Macskákban, Solvejget a Peer Gyntben. Szinkronszínészként többek között Leia hercegnőként hallhatták a mozinézők a Csillagok háborújában, a Mici néni két élete vagy az Acélmagnóliák című darabokban rendezőként dolgozott. Bencze Ilona idén 70 éves.

Dunai Tamás 1976-ban a Madách Színházban kezdett dolgozni, 1992-től szabadúszó. A 68 éves Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész szerepelt a Família Kft.-ben, a Kisvárosban, a Fekete gyémántokban, az Esti Kornél csodálatos utazásában. Színházban címszereplő volt a La Mancha lovagjában, Marcellus a Hamletben, Lopahin a Cseresznyéskertben. Színpadra lép önálló estekkel is, mint a Szeretsz engem? vagy Olvasólámpa zenével - közölték a szervezők.

 

 

KultúraTolnay Klári Művészeti-díjDunai TamásBencze IlonaBéres Ilona