2024.03.28, Csütörtök

50 év képzőművészete Salgótarjánban

salgotarjan.hu

2016.09.19. 09:37

Művek, alkotók – A képzőművészet 50 éve Salgótarjánban címmel nyílott kiállítás helyi művészek remekeiből a Dornyay Béla Múzeumban. A tárlat október 22-ig tekinthető meg.

Hirdetés

A kiállított műveket a Dornyay Béla Múzeum képzőművészeti gyűjteményéből válogatták az intézmény szakemberei. A város képzőművészeti élete klasszikusainak – Iványi Ödön, Czinke Ferenc, Mustó János – munkásságát felvillantó művek mellett a látogatók megismerhetik a „középgeneráció” – Szujó Zoltán, Hibó Tamás, Földi Péter – alkotásait, illetve a legfiatalabb generáció – Földi Gergely, Birkás Babett, Gelencsér János, Kun Péter – festményeit, grafikáit is.

 

Az elmúlt fél évszázadban Salgótarján dinamikus fejlődéséhez és újjászületéséhez a képzőművészet reneszánsza társult. A 60-as, 70-es és a 80-as évek nagy salgótarjáni képzőművész generációjának életművére, művészeti hagyatékára, országosan is elismert értékteremtő, megalapozó munkájára – mint biztos fundamentumra – épül a helyi kortárs művészet.

 

A salgótarjáni képzőművészeti élet a helyi klasszikusok és a középgeneráció művészi ösztönzése által emelkedett országos nívóra. Valójában ők alapozták meg Salgótarján képzőművészetének folyamatos fejlődését és megújulásának a lehetőségét is. Az elődök nyomán elindulva újabb alkotók, újabb tehetségek járnak ma már a maguk útján és a tárlaton is látható műveikkel egyre gyarapítják a város képzőművészeti kincsestárát.