2024.04.19, Péntek

Palóc Búcsú és Folklórfesztivált rendeznek Balassagyarmaton

Mikszáth Kálmán Művelődési Központ

2016.07.15. 12:21

Az idén Balassagyarmaton megrendezendő Palóc Búcsú és folklórfesztivál a Palóc Hagyományéltető Napok elnevezést kapta, melyet július utolsó hétvégéjén rendeznek.

Hirdetés

Az évente egy alkalommal az Ipoly mentén megrendezésre kerülő „Palóc búcsú” az elmúlt másfél évtizedben az észak-magyarországi és a dél-szlovákiai palóc vidék egyik legnagyobb népművészeti seregszemléjévé, folklór eseményévé nőtte ki magát.

A sokezres, - mindenekelőtt az észak-magyarországi és dél-szlovákiai palóc - népi hagyományokat őrző, tömegeket vonzó rendezvény megtartására minden esztendőben a népi folklór Szent Anna kultuszához kötődően kerül sor. Ennek az eseménynek az egyik legfőbb erénye és sajátossága, hogy az Észak-Magyarországon és Dél-Szlovákiában mai napig megmaradt és élő helyi népviselet jelentős seregszemléje. A rendezvény másik sajátos vonása, hogy az Ipoly folyón, a szlovák-magyar országhatáron átnyúló, valaha szerves egységet képező, sajátos nyelvjárású, ún. palócság ezen az ünnepen tradicionális népi hagyományait újra együttesen átéli, erősítve ezzel saját „palóc identitástudatát”, valamint a határon átnyúló magyarság-tudatot.

A „Palóc búcsú” megrendezésének - többek között egyik - hozadéka az 1960-as évek „kivetkőzése” után eltűnt viseletek újjáéledése, a falvak egykori viseleteinek tömeges újravarratása, fiatalok százainak újbóli „ünnepi visszaöltözködése” a XXI. század elejének egyik apró helyi csodája.

Ily módon is érzékeltetni kívánják, hogy ezen az eseménydús néhány napon egy teljes hagyománykört fognak megidézni, melyet a vallási, turisztikai és esztétikai vonatkozások mellett a tánc, a zene, a mese, a tárgyi kultúra és a szokások olyan megmutatkozásának, kifejezésének szánnak, amely által egy régi, de nem feledett életérzést újraélesztve vonzóvá tehetnek a fiatalabb generációk számára is.

forrás: Mikszáth Kálmán Művelődési Központ / nynapok.blogspot.com / balassagyarmat.hu