2024.04.19, Péntek

Napfesztivál a nógrádi dombok között

VisitNógrád

2018.02.07. 12:10

Az idén is megrendezésre kerülő S.U.N, vagy ahogy manapság írják, a Solar United Natives fesztivál több, mint a zene és a természet iránti harmónia egyvelege. Célja egy új és Föld tudatos életforma megteremtése.

Hirdetés

Ki ne gondolkodott volna néha azon a napi rutin és rohanás közben, milyen jó lenne kicsit kiszakadni a megszokott mókuskerékből, és valahol egy kicsit lenyugodva élvezni a pillanat örömét szabadon. És ki ne állna meg néha, hogy arcát a Napba tartva picit megmártózzon a lelke a sugarak okozta boldogságban?

Sőt! Ha azokat a szavakat halljuk, szabadság, természet, csend, zene, barátok, kötetlenség.....azért legalább egy sóhaj biztosan megszületik bennünk, főleg, ha mindezeknek híján vagyunk!

Erre jelenthet gyógyírt idén is a S.U.N Fesztivál, amely már hagyománynak számít a goa életforma és zene iránt érdeklődők számára. De mi is az a goa?

Goa, ellentétben hangzásával, nem egy kígyófajta, hanem India egyik tengerparti állama, ahol az 1990-es években alakult ki egy olyan irányzat, amely hagyományosa a woodstock-i - éljünk harmóniában a természettel - értékrendet követte, és amely elfordult a nyugati típusú életmóddal. Ha pedig az idea meg volt, akkor ehhez egy zenei irányzat is párosult, és amit goatrance-nek hívnak. Ebben a műfajban tulajdonképpen a zene és a "szellemiség" fonódik össze, amely kissé a régebbi indián rituálékhoz hasonlatos, azaz a zenén keresztül eljutni egy magasabb spirituálisabb szintre!

Ez a zene, valamint az újfajta életmód talán elsőre lázadónak tűnhet, ám azt kell mondani, éppen ellenkezőleg. Azok, akik követői, szimpatizánsai lettek ennek az irányzatnak (és másoknak is, mivel több ilyen irányzatu fesztiválnak is otthont ad Magyarország) sokkal tudatosabban választják meg lakhelyüket, életmódjukat, étkezési szokásaikat, sőt a környezet és az Élet védelmének tudatosabb védelmezői is egyben!

Nos, a S.U.N. Fesztivál tulajdonképpen ennek az életformának az ünnepe! Azok, akik csak egyszer is megtapasztalták - kezdeti ellenérzésüket félretéve - ennek a kötetlen, fesztelen és békés együttlétnek a világát, akik nem idegenkednek az egyszerűségtől, mint a sátrak a fák alatt egymás mellett, a spontán beszélgetések és ismeretségek, azoknak fantasztikus élményben lehet részük egy hétig!

Pláne úgy, hogy mindez a természet kellős közepén, fákkal, dombokkal körülölelve valósul, meg, ahol a reggeli ébresztő nem a vekker, hanem a madárdal, és szomszédaink nem mereven bámulnak ránk, amikor köszönünk, hanem mosolyogva és természetesen üdvözölnek ők is!

És, hogy mit találunk a goán belüli, különböző zenei stílusok mellett? Mindenekelőtt szeretet, és odafigyelést, stresszmentességet, varázslatos környezetben számos kulturális, környezetvédő és ismeretterjesztő programot, vegyszermentes zöldségeket a helyi termelőktől, egy szó szerint friss és egészséges termelői piacot is.

Ezek után aligha véletlen, hogy nem kevesen vannak olyanok, akik számára annyira vonzó ez az életforma, hogy a közeli Bercelen maguk is vásárolnak házat, és átállnak a vidéki élet semmivel össze nem hasonlítható hangulatára.

Sőt, még egy kuriózum, ami a S.U.N. fesztivált igazán egyedivé teszi, az az, hogy nem csak nyáron, de télen is el lehet merülni a különleges létformában.

A Solar United Natives Fesztiválról itt tudhattok meg többet, vagy a rendezvény Közösségi oldalán!

forrás: VisitNógrád

KitekintőBercelNapfesztivál

Ajánljuk még