2024.03.28, Csütörtök
Szécsényi színjátszósok készülnek a Magyar Nemzeti Értékek Napjára
A fotó egy korábbi előadáson készült - Andi Színjátszósai facebook

Szécsényi színjátszósok készülnek a Magyar Nemzeti Értékek Napjára

nminkft.hu

2017.09.08. 11:11

Szeptember 9-én 11.15-11.45-ig az Andi Színjátszósai adnak elő részletet az István, a király c. rockoperából.

Hirdetés

2017. szeptember 9-én Budapesten, a Szent István Bazilika előtti téren a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége, valamint az NMI Művelődési Intézet együttműködésében, több ágazat összefogásával valósul meg a III. Magyar Értékek Napja. A programsorozat szépen példázza a közös értékeink iránt érzett felelősség mozgósító erejét, hiszen a III. Magyar Értékek Napja 19 megye és 6 határon túli régió, valamint közel 600 közreműködő, fellépő részvételével zajlik: a 10 órányi kulturális program mellett 30 kiállítói pavilon, valamint 26 kézműves foglalkozás és interaktív mesterségbemutató gondoskodik a színvonalas kikapcsolódásról.

Az egész napos rendezvény keretében az előző két – 2013-ban és 2015-ben rendezett – Magyar Értékek Napja hagyományaihoz híven a Kárpát-medence szellemi és tárgyi kulturális örökségének legjavával találkozhat a látogató. A nagyszabású, értékorientált esemény lehetőséget teremt a megyékben és a külhoni magyarlakta régiókban fellelhető, egy-egy térség kultúráját fémjelző értékek, hagyományok és alkotások bemutatására.

 

"Andi Színjátszósai” nevű amatőr színtársulat a balassagyarmati Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola Szécsényi Tagintézménye Színjáték Tanszakának csoportjaként 1998 óta működik. A csoport nevét a tagok választották Garamvölgyi 13 Andreáról, aki a csapat vezetője. A jelenlegi felállásban 2005 óta működik a csapat és főként egész estés zenés darabokat, illetve zenei összeállításokat adnak elő. Előadásaikat számos díjjal, elismeréssel jutalmazták a különböző színjátszó fesztiválokon és találkozókon. Többek között elnyerték a XIX. Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó arany és ezüst minősítéseit; az I. Dunakanyar Színjátszó Fesztivál, Kismaros I. helyezését és a legjobb dramatizált előadás különdíját. A csoporthoz 2008-ban lelkes amatőr felnőttek is csatlakoztak, akik civilben tanárok, postások, főiskolások – ők mostanra már egymást tökéletesen kiegészítve tudnak együtt dolgozni a színpadon. Az elmúlt 10 évben több mint 70 egész estés előadást tartottak, és százötvennél is több irodalmi és kulturális műsort adtak elő. 2009. augusztus 20-án Szécsényben adták elő az István a király című rockoperát, amelynek sikere azóta is töretlen. 

 

Az eseménynek különös méltóságot ad, hogy délben a megyék egy-egy jellegzetes mezőgazdasági terményét ökumenikus szertartás keretében áldják és szentelik meg.

Az esti ünnepi szentmisét követően, az egész napos rendezvény megkoronázásaként a Szent István Bazilikában a nap szellemiségéhez illeszkedő, ünnepélyes kórus- és orgonahangverseny várja az érdeklődőket a Magyar Rádió Gyermekkórusa és Virágh András Liszt Ferenc-díjas orgonaművész, Érdemes Művész közreműködésével.

A III. Magyar Értékek Napja minden programeleme ingyenesen látogatható.

 

Részletes program

Programfüzet

 

KitekintőSzécsényAndi SzínjátszósaiIII. Magyar Értékek Napja