2024.04.23, Kedd

Megújult kiállításokkal kezdődik a turistaszezon a Füleki Vármúzeumban

mti

2017.03.08. 15:36

Alapítása tizedik évfordulója alkalmából megújult és modernebb állandó kiállítással indítja az idei turistaszezont a szlovákiai Füleki Vármúzeum március 14-én.

Hirdetés

A tárlatok márciustól már négy szinten várják a látogatókat, akik megismerkedhetnek a füleki vár vagy épp a sörfőzés történetével is.


A vár földszinti részén látható, a harmadkori vidék flóráját és faunáját bemutató paleontológiai tárlat a Fülek környékéről származó, több mint 20 millió éves gerinctelen ősmaradványokkal és növénylenyomatokkal bővült.

A Füleki vár évszázadai című állandó kiállítást színesíti az elmúlt évtizedben zajló régészeti feltárások leletanyaga, amit a Szlovák Nemzeti Múzeum Régészeti Múzeumából kölcsönzött gyűjtemény legszebb darabjaival egészítettek ki.
A környék történelmét bemutató tárgyakat különböző korabeli rekonstrukciókkal tették érdekesebbé a látogatók számára. A Persén feltárt avar-szláv temető egyik férfi sírjának rekonstrukciója a régészek munkájába enged betekintést, a bronzkori ünnepi női viselet a várgedei bronzkincs ruhadísztárgyait mutatja be, szemléltetve azt is, hogy miként viselhették őket. Ugyancsak ruharekonstrukció formájában jelenik meg az utolsó várkapitány, II. Koháry István korhű öltözéke, amely több olajfestményről is visszaköszön.

filakovo.sk


A Füleki Vármúzeum Bebek-tornyának ötödik szintje továbbra is különböző témájú időszaki kiállításoknak ad majd helyet. Ezek sorát a Nagytapolcsányi Múzeum A komlótól a sörig című tárlata nyitja, bemutatva a sör és a sörfőzés történetét.

 


A kiállításokat a Bebek-toronyban nyitják meg március 14-én. A sörtörténeti tárlat május 14-ig látható.

KitekintőkiállításFüleki Vármúzeum