2024.04.25, Csütörtök
Nógrád megyei az ország harmadik legerősebb tűzoltója

Nógrád megyei az ország harmadik legerősebb tűzoltója

nograd.katasztrofavedelem.hu

2016.09.03. 08:15

A megmérettetésen a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot Dénes Gábor tűzoltó zászlós, Buga Dávid tűzoltó őrmester és Reibl János tűzoltó őrmester képviselték. Nógrád megye tűzoltói mindhárman a mezőnyök első harmadában végeztek.

Hirdetés

Az augusztus végén megtartott versenyt a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, az „Őrizd a lángot” Alapítvány és az Országos Katasztrófavédelmi Sportegyesület közösen rendezte meg Orosháza-Gyopárosfürdőn és a város főterén. A kétnapos megmérettetésre az ország minden részéből érkeztek tűzoltók, de a viadalon részt vettek osztrák, horvát, lengyel, román és szlovák versenyzők is. A legfiatalabb és a legidősebb induló között huszonkilenc év volt a korkülönbség. Az erőpróba látványosan illeszti be a tűzoltók mindennapi munkáját versenyszerűen mérhető keretek közé.

Az első versenynapon a hat versenyszámból az első öt feladatot – tizenöt kilogrammos ballonok cipelése húsz méteren keresztül, átmászás egy három méter magas tűzoltópalánkon, ötven-ötven ütés végrehajtása egy hatkilós kalapáccsal, két-két dugólétra tag meghatározott távolságra elvitele és felállítása, majd egy farönkről karika lemetszése kézifűrésszel – teljes bevetési védőruhában kellett végrehajtaniuk a tűzoltóknak. Ezt követően a hatodik feladatnál a versenyző védőfelszereléseit levetve a vízzel teli medencében húsz kilogrammos súlyokat cipelve kerülte meg a kihelyezett bójákat.

A második versenynapon az első két feladat során – alapvezeték kihúzása negyven méterre, majd egy sínpályára helyezett, hetvenöt kilós fémtömb meghatározott távolságra eljuttatása egy tízkilós kalapáccsal ütve –szintén a teljes bevetési védőruhát viselték az indulók. Ezt követően a versenyzők már légzőkészülék nélkül küzdhették le az akadályokat, hogy a harmadik állomáson egy két méter magas palánkon átmásszanak, majd egy nyolcvan kilogrammos bábut cipeljenek hatvan méteren keresztül. Ha az utóbbival is megbirkózott a versenyző, akkor kettő, egyenként tizenöt kilogrammos kannával kellett fellépcsőznie egy mobilállványra, ahol az előre rögzített mentőkötél segítségével a talajon elhelyezett súlyt is felhúzta. Végül a kannákkal együtt legyalogolt az állványról és utolsó feladatként a cél előtt át kellett bújnia egy nyolcvan centiméter átmérőjű és hat méter hosszú kúszófolyosón. Ezután már csak egy feladat maradt hátra, végleg leállítani az időmérést.

A célban sokan kidőltek, de aki teljesítette az emberfeletti feladatokat, teljes joggal lehetett büszke magára, hiszen a verseny elképesztő kondíciót, kitartást és akaraterőt követelt a tűzoltóktól, a nézők számára pedig látványosságot nyújtott. A versenyzők egymást bíztatták verseny közben, melyet végig izgalmas számolgatás kísért az újabb és újabb eredmények ismeretében.

A két nap tizenkét próbája alapján a harminc év alattiaknál a cseh Haderka Jan bizonyult a legjobbnak, a harminc és negyven év közöttiek versenyét szintén egy cseh induló, Moles Petr nyerte, a negyven pluszosoknál pedig a Zala megyei Ugranyecz Miklós tűzoltó főtörzsőrmester futotta a legjobb időt. A magyar abszolút győztes címet a Somogy megyei Horváth Dániel tűzoltó törzsőrmester nyerte el.

A Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság mindhárom korcsoportban indított versenyzőt. A harminc év alattiak mezőnyében a balassagyarmati hivatásos tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltója, Buga Dávid tűzoltó őrmester mérette meg magát, s negyvenegy induló közül a tizenharmadik helyen zárta a versenyt. A harminc és negyven év közöttiek kategóriájában Dénes Gábor tűzoltó zászlós, a salgótarjáni hivatásos tűzoltó-parancsnokság műszaki biztonsági tisztje vágott neki a kihívásnak és hatvannégy nevező közül a tizenegyedik, magyar tűzoltók mezőnyében pedig Magyarország harmadik legerősebb tűzoltójának bizonyult. A negyven év felettieknél a szintén a salgótarjáni hivatásos tűzoltó-parancsnokságon szolgálatot teljesítő Reibl János tűzoltó őrmester szállt versenybe és harmincegy versenyző közül a tizenharmadik helyen ért célba.

 

A viadal zárásakor a verseny védnöke, dr. Dancsó József, a Magyar Államkincstár elnöke beszédében kiemelte, hogy az eddigi évekhez hasonlóan rendkívül jó szervezéssel zajlott a verseny és reméli, hogy jövőre is Orosházára érkeznek a legerősebb tűzoltók. A megmérettetést a helyszínen követte nyomon Bittmann Tibor tűzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság humánszolgálat-vezetője is, aki úgy fogalmazott: a verseny sikeréhez szükség volt a házigazda Orosháza elhivatottságára, a támogatók felajánlásaira, és természetesen azokra az erős és felkészült tűzoltókra, akik a két nap alatt összemérték erejüket.

 

Ajánljuk még