2024.03.29, Péntek

Nagy sikere van a Börzsönyt átszelő kisvasútnak

Ipoly Erdő Zrt.

2016.08.15. 11:09

Augusztus 31-ig még heti három napon: pénteken, szombaton és vasárnap közlekedik a kisvasút, minden nap 5 járat indul Nagyirtáspusztáról Márianosztrára, és ugyanennyi vissza. A legzsúfoltabb időszak nyáron lezárul, és szeptember 1-től péntekenként már nem üzemel a vonat, szombaton és vasárnap azonban marad a megszokott menetrend.

Hirdetés

Nagy kihasználtsággal robog a Márianosztra-Nagyirtáspuszta közötti kisvasút, már több mint 6000 utas próbálhatta ki a hegyvidéki vonatozást! A Börzsöny egyik gyönyörű részén keresztülhaladó kisvasúti pálya megépítése sikeresnek bizonyult, a júniusi átadása óta vonzza a látogatókat a környékre és hétvégenként teljes kapacitás-kihasználtsággal üzemel. Az átadása óta közel 4000 km-t tett meg a Márianosztra és Nagyirtáspuszta között közlekedő erdei vasút.

Az eddig hiányzó, Márianosztra és Nagyirtáspuszta közti szakasz megépítésével, valamint a már üzemelő két kisvasút összekötésével Magyarország leghosszabb fővonalú erdei vasútvonala jött létre összehangolt menetrenddel Szob és Nagybörzsöny között. A transzbörzsönyi vasútvonal segítségével a festői szépségű Dunakanyarból elindulva keresztülvághatunk a vadregényes Börzsöny délnyugati erdein, ahol a vulkáni kúpokkal övezett érintetlen természeti környezet, a gazdag növény- és állatvilág, valamint a tiszta, hegyvidéki levegő páratlan élményt nyújthat az aktív felfedezők számára.

A részletes indulási időpontokról az Ipoly Erdő Zrt. honlapján érdemes tájékozódni. Márianosztrán az állomás fogadóépületében a 19 fő részére kialakított matracszállás már készen áll a vendégfogadására.
 

Az aktív kikapcsolódás kedvelői túra-, kerékpár- vagy akár zarándokúton is bejárhatják a környéket. A kerékpártúrák szerelmeseinek ideális kiinduló helyszín a Nagymarosi Bringapont.

A Börzsönyben érdemes minden apró részletet felfedezni, az élményeket pedig egy igazi erdei szálláshelyen kipihenni: a Tolmács-hegyi csúcsfordító közelében lévő Kisirtáspusztai Hegyi Menedékház, a Zebegényi Sátortábor, továbbá a szokolyai Tóvik Vendégház szolgáltatásai, felszereltsége és minőségi kiszolgálása által vált kedvelt pihenőhellyé. Az igazi kalandorok azonban nem kell, hogy itt megálljanak: a Királyréti Erdei Vasúton, valamint a Kemencei Múzeumvasúton utazva a Börzsöny számos idilli szépségű pontjára juthatnak még el.
 

forrás: Ipoly Erdő Zrt.

 

Ajánljuk még