2024.04.20, Szombat

Sporttal az egészségért az iskolákban és a sportparkokban is

kormany.hu

2016.07.08. 07:05

Az egészségmegőrzés szempontjából kiemelt szerepe van a rendszeres testmozgásnak, ezért a kormány nagy hangsúlyt fektet a gyermekek és a felnőttek sportolására. A fiatalok sportolását a Sport Legyen a Tied Program, minden korosztály, így a felnőttek testmozgását pedig a Nemzeti Szabadidő és - Egészség Sportpark Program segíti. A sportágakkal való ismerkedés második ütemben szeptember 20-án érkezik Salgótarjánba, a Városi Sportcsarnokba.

Hirdetés

Ezeregyszáznegyvennyolc sportszercsomagot kap az ország 989 iskolája a Sport Legyen a Tied Program keretében ebben az esztendőben. Ezáltal közel 362 ezer tanuló jut új sporteszközökhöz, melyeknek összértéke félmilliárd forint. A tavaly indult Sport Legyen a Tied! Program folytatását dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár jelentette be az eseménysorozat nyitórendezvényén március 10-én.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) együttműködése keretében létrejött kezdeményezés célja az, hogy közelebb vigyük a gyermekeket a sporthoz, növeljük az aktívan sportoló gyermekek számát és szélesítsük az utánpótlás bázist. Szeretnénk elérni, hogy a programban részt vevő sportágakban igazolt sportolók száma elérje az 500 000 főt Magyarországon – hangsúlyozta az államtitkár.

A program három pillérre épül. Az első pillér keretében sportági bemutatók vannak szerte az országban. Minden megyeközpontban, összesen húsz város sportcsarnokában ismerkedhetnek meg a fiatalok az országos szakszövetségek és helyi egyesületek közreműködésével a kiemelt sportágakkal valamint a látvány-csapatsportágakkal. Tavasszal 13 megyeszékhelyen voltak látványos sportbemutatók, s további hét lesz szeptemberben és októberben.

A második részben a köznevelési intézményekbe viszik a szervezők a különböző sportágakat, így helyben ismerkedhetnek meg velük az iskolások. A program ezzel kívánja összekapcsolni a helyi sportági kínálatot és keresletet, hiszen általában azokat a sportágakat választják a fiatalok, amelyek könnyen elérhetők számukra, esetleg épp helyben, az iskolában vannak az edzések.

A harmadik pillér az iskolai sporteszközállomány fejlesztésével járul hozzá a fiatalok sportolásához. A program keretében a köznevelési intézmények 13 sportághoz szükséges eszközöket vehetnek át.

Az iskolák a tanév kezdetétől folyamatosan kapják meg azokat a sportszercsomagokat, amelyekben az asztaliteniszezéshez, atletizáláshoz, judózáshoz, a kajakozáshoz, kenuzáshoz, karatézáshoz, kézilabdázáshoz, röplabdázáshoz, kosárlabdázáshoz, teniszezéshez, tollaslabdázáshoz, tornázáshoz, úszáshoz, víváshoz használhatnak a diákok.

A Nemzeti Szabadidős- Egészség Sportpark Program alapvető célja, hogy olyan közösségi terek legyenek kialakítva az ország minél több településén, amelyen valamennyi korosztály aktívan töltheti el a szabadidejét a minden igényt kiszolgáló, szabadtéri és fedett létesítményekben. Az elmúlt években egyre nagyobb teret nyert a szabadidős sportban az úgynevezett „street –workout”, azaz a szabadtéren felállított testedző eszközök, parkok – „sportparkok” használata. A sportparkokban az egymást követő generációk együtt tölthetik el a szabadidejüket, ezzel is erősítve a kölcsönösségen alapuló családi köteléket. A nagyszülők, szülők és a gyermekek társas együttléte a mindennapokban, a közös szabadidős tevékenységek családi kohéziós erővel bírnak.

A sportparkok megfelelő kereteket jelenthetnek a családok számára a közösen végzett mozgásra, ugyanakkor a létesítmények színvonalas programokkal való megtöltéséhez az önkormányzatok aktív fellépésére is nagy szükség van. A 200 vagy 400 méteres, 125 cm széles futókörrel bővíthető, 40, 70, 90 vagy 150 négyzetméter alapterületű sportparkok építésére a települési önkormányzatok nyújthatnak be kérelmet. A létesítmények alkalmasak lesznek az alapvető erősítő edzésekre, a nagyobb méretűek pedig további speciális gyakorlatok elvégzésére is lehetőséget biztosítanak.

A kérelmeket a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt.-nél (1146 Budapest, Hermina út 49.) lehet benyújtani 2016. augusztus 15-ig.

(EMMI Sportért Felelős Államtitkárság)

fotó: asportlegyenatied.hu

Ajánljuk még