2024.04.24, Szerda
NMHH: több mint 133 millióból készülhetnek televíziós műsorok a médiatanács döntése értelmében
Illusztráció - Pixabay

NMHH: több mint 133 millióból készülhetnek televíziós műsorok a médiatanács döntése értelmében

mti.hu

2021.06.06. 08:00

A 133 millió forintból huszonkilenc televíziós műsort támogat a médiatanács, amely a helyi és körzeti tévéknek szóló támogatási programjában a hírműsorok, közéleti és kulturális magazinműsorok készítését támogató pályázat idei első fordulójában hirdetett nyerteseket.

Hirdetés

Több mint 133 millió forintból készülhetnek televíziós műsorok a médiatanács döntése értelmében - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) csütörtökön az MTI-vel. Azt írták, hogy hírműsorok, közéleti és kulturális magazinműsorok gyártására nyerték el az összeget helyi és körzeti televíziók. A testület elvégezte egy salgótarjáni és egy szekszárdi rádiós frekvencia pályázati ajánlatainak alaki vizsgálatát, valamint véglegesített egy székesfehérvári és egy kiskőrösi rádiós pályázati felhívást, valamint bírságot szabott ki a Rádió 1 szolgáltatójára.

A Pomáz Televízió, a vajdasági Pannon TV, a Dunaföldvár TV, a Hajdúnánási Televízió, a Csongrád TV, a VTV Mór, a csornai Rábaközi Televízió, a Füzesabonyi Városi Televízió, az RTV Szekszárd, a Sárvári Televízió és a berceli Gólya TV közéleti magazinok készítésére fordíthatja az elnyert összeget. Hírműsorokat a Kanizsa TV, a Keszthelyi Televízió, a kiskunhalasi Halas TV, a Kapos Televízió, a százhalombattai Halom Televízió, a Városi Televízió Szeged, a Kalocsa Városi Televízió és a tahitótfalui Danubia Televízió gyárthat a pénzből.

Kulturális magazinműsorokat készíthet a Debrecen Televízió, a békéscsabai 7.Tv, a nyíregyházi Kölcsey Televízió, a Kapos Televízió, a pécsi Pannon Televízió, a balassagyarmati Ipoly Televízió, a Kecskeméti Televízió, a Bajai Televízió, valamint a fővárosi Hegyvidék Televízió és a Centrum Televízió. A grémium elvégezte a Salgótarján 99,3 MHz és a Szekszárd 104,5 MHz helyi médiaszolgáltatási lehetőségek közösségi jellegű használatára kiírt pályázati felhívásaira beérkezett ajánlatok alaki vizsgálatát: mindkettőnél pályázati nyilvántartásba vette az egyedüli pályázó Karc FM Média Kft.-t.

A tanács véglegesítette a Székesfehérvár 96,1 MHz és a Kiskőrös 91,7 MHz helyi rádiós médiaszolgáltatási lehetőségek használatára irányuló pályázati felhívásokat: július 5-én és 7-én lehet beadni pályázati ajánlatokat.

A budapesti Rádió 1 szolgáltatójára 50 ezer forint bírságot szabott ki a grémium, amiért szerződéses vállalásaihoz képest kevesebb szöveget, helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítő műsort, viszont több zenét tett közzé a vizsgált februári adáshéten. A testület a szankció alkalmazásánál figyelembe vette, hogy a koronavírus-járvány idején a médiaszolgáltatók is nehéz helyzetbe kerültek vállalásaik teljesítésénél - jegyezték meg.

A Szolnok Televízió szolgáltatóját burkolt reklámozás miatt figyelmeztette a tanács, amiért két műsor egy-egy januári adásában egy pálinkát forgalmazó cég termékeinek, valamint egy fogyókúrás táplálékkiegészítőnek a részletes bemutatásával a termékek megvételére sarkallhatta a nézőket. A Gyula Televízió szolgáltatója februárban egy reklámot négyszer megkülönböztető jelzés nélkül adott le, ezért a testület jogszerű magatartásra szólított fel - olvasható a közleményben.

Helyi hírekNMHHtelevízióSalgótarjánNemzeti Média- és Hírközlési Hatóság