2024.03.29, Péntek
Mit tegyünk, ha medvével találkozunk?
illusztráció - pixabay

Mit tegyünk, ha medvével találkozunk?

magyarmezogazdasag.hu

2021.01.07. 16:14

Az elmúlt években a Heves és Nógrád megye északi részén tapasztaltak arra engednek következtetni, hogy a medvék folyamatosan jelen vannak hazánk északi területein is.

Hirdetés

Szlovákiából kis számban, de egyre gyakrabban érkeznek hozzánk barnamedvék. Az elmúlt években a Heves és Nógrád megye északi részén tapasztaltak arra engednek következtetni, hogy a faj megtalálta élőhelyét nálunk, immár folyamatosan jelen van.

Mit is tehetünk ha medvével találkozunk? Erről tájékoztatott Gombkötő Péter, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) zoológiai szakreferense.

A barnamedve alapvetően magányosan járja az erdőket, és naponta akár több tíz kilométert is megtesz. Bármelyik napszakban aktív lehet, de az ember által háborgatott élőhelyein inkább éjszaka és a hajnali órákban táplálkozik.

Ragaszkodik az általa használt területhez, melynek nagysága a néhány ezer hektártól akár több száz négyzetkilométerig is terjedhet.

A barnamedve nem alszik valódi téli álmot. Testhőmérséklete csak pár Celsius-fokot csökken. A novembertől márciusig tartó nyugalmi időszaka alatt többször is felébredhet.

Mit tegyünk és mit ne: 

  • Ha medve lakta területen járunk, kerüljük az átláthatatlan sűrű bozótosokat, és ha nem szükséges, ne kiránduljunk napnyugta és napkelte között ilyen erdőkben.
  • Ne járjunk nesztelenül – tegyük a medvék számára egyértelművé jelenlétünket, adott esetben közeledésünket.
  • Ha társaságban vagyunk, beszélgessünk!
  • Ha egyedül járjuk a rengeteget, használjunk valamilyen zajkeltő eszközt, mint például csengőt vagy rádiót.
  • Fejhallgatóval semmiképp se közlekedjünk.
  • Beszélgessünk, csapjunk zajt!

Amennyiben mégis úgy találkozunk a medvével, hogy az nem vett észre minket, akkor lehetőleg feltűnés nélkül, halkan, az állatot szemmel tartva, hátrálva távolodjunk el a helyszínről.

További részletek a Magyar Mezőgazdaság oldalán olvashatók.

Helyi hírekmedveNógrád megye