2024.04.19, Péntek
Lerakták a minőségi turizmus alapjait Eresztvényben
Eresztvényi Látogatóközpont (salgotarjan-turizmus.hu)

Lerakták a minőségi turizmus alapjait Eresztvényben

salgotarjan.hu

2019.12.03. 12:24

A látogatóközpont túráival, családi programjaival, ismeretterjesztő előadásaival az elmúlt években sok salgótarjánit kimozdított az otthonából.

Hirdetés

A város és környéke turizmusa évek óta fontos helyet foglal el Salgótarján idegenforgalmi fejlesztésében. Ebben a folyamatban 2016 óta kiemelkedő szerepe van a Novohrad-Nógrád Geopark Eresztvényi Látogatóközpontjának, mely minőségi szolgáltatások bevezetésével, az ott dolgozók lokálpatriotizmusán alapuló magas szintű szakmai munka eredményeként érezhetően felébresztette Csipkerózsika-álmából Salgótarján turizmusát.

A látogatóközpont túráival, családi programjaival, ismeretterjesztő előadásaival az elmúlt években sok salgótarjánit kimozdított az otthonából. Ami szintén nagy öröm, hogy egyre több külföldi turista érkezik Eresztvénybe, majd – az ott dolgozók „útmutatásával” – ismerkedik a környező táj páratlan természeti szépségeivel. A tapasztalatok szerint egyre többen jönnek a fővárosból és a szomszédos Szlovákiából, ám volt már amerikai, francia, új-zélandi, ausztrál és távol-keleti országból érkezett látogató is.

A geopark – és azon belül a látogatóközpont – a medvesi turizmus szervező és irányító központja. Az létesítmény turisztikai információs pontként is működik – egyedüli programszervező és információs pontként a térségben, ahová a belépés és a szolgáltatás ingyenes. A Geopark Kft. széleskörű társadalmi támogatottság elérése törekszik, ennek első jeleként 2016-tól szombatonként és vasárnaponként is nyitva tartanak, hétvégenként is kellemes időtöltést kínálva a festői környezetbe érkezőknek.

A város turisztikai kínálatának legújabb attrakciója a néhány hónapja üzembe állított kisvonat, melynek működtetése is a Geopark Kft. feladata. Alapos előkészítés, tapasztalatszerzés után vásárolta meg a kisvonatot a város önkormányzata, és az első időszak számítása alapján kijelenthető, hogy nagy népszerűségre tett szert, noha országos szinten még nem promótálták és nem vállalták különjárat indítását sem. Jövőre viszont ez is megvalósulhat, még gazdaságosabbá téve a kisvonat működtetését.


További fejlesztések várhatók

A látogatóközpontnál további tervekben sincs hiány. Komplex programot dolgoztak ki a salgóbányai Geocsodák Háza gazdaságosabb működtetésére, ahol a közeljövőben minőségi kiállítást rendeznek be, és igyekeznek élettel megtölteni a létesítményt. Hamarosan megújul az eresztvényi madárpark, parkoló is készül, új elemekkel gazdagodik a korszerűsödő játszótér, és ami szintén nagyon fontos: a városi önkor-
mányzat tulajdonába került, állagmegóvó felújítást kapott Dornyay Turistaházzal is nagy terveik vannak.

A geoparknál minden apró lépés a minőségi turizmushoz vezet. Az alapokat lerakták, az épít-
kezés pedig ezen az úton folytatódhat tovább.

Helyi hírekEresztvényEresztvényi LátogatóközpontgeoparkSalgótarjánturizmus