2024.04.16, Kedd

Milyen a nyár Magyarország leghidegebb településén?

magyarorszagkul.nlcafe.hu

2017.07.12. 10:07

Zabar, itt mérik a leghidegebb középhőmérsékletet az országban, a helyiek vajon kiröhögik-e a kánikulát.

Hirdetés

A helyszín Zabar község, Nógrád megye, a szlovák határtól nem messze. Zabart olyan települések veszik körül, mint Istenmezeje vagy Domaháza. A Tarna folyó völgyében járunk, a község – 2015-ös adatok szerint – 428 fős lakosságából viszont alig látni valakit az utcán.

Zabar nem egy egységes részből áll, hanem több kisebb házcsoportból, amelyek között a kanyargós műút jelenti a kapcsolatot. Bárkányitanya, Hegyesbükkpuszta, Kútágapuszta, Malomútpuszta, Szőlőalja, ezek mind a település részei, mintha csak a temetőnek is helyt adó domb köré rendeződtek volna a házak.

A helyiek számára nem idegen a leghidegebb magyar település után érdeklődő újságírók látványa. “Szoktak jönni, persze, a tévétől is jönnek minden évben” – mondta egy járókelő, akinek nagyon megörültek, miután az érkezést követő fél órában egyetlen embert sem lehtett látni az utcákon.

A hőmérséklet egyébként, leghidegebb település ide vagy oda, két fokkal magasabb volt, mint a fővárosban, igaz, legalább kellemes szél fúj, az égen pedig bárányfelhők jönnek-mennek.

“Valóban, nálunk van a leghidegebb, mert Zabar egy úgynevezett fagyzugban fekszik – mondta egy kerékpárját toló hölgy. – Nem ritka, hogy a fűtési szezon már augusztusban megkezdődik.”

Ezt nehéz elhinni a dörgő júliusi napsütésben, de nem kételkednek, főleg, mert a buszmegállóban, de az ABC-előtt is közérdekű A4-es lapokon tájékoztatják a lakosságot az extrém hőség elleni védekezés lehetőségeiről.

“Én már 40 éve élek itt és hát igen, nálunk hideg van – mondta mosolyogva özvegy Radics Szilveszterné. – Most borzasztó a meleg, én amúgy is a kicsit szelesebb időt szeretem.”

“Hát látod, nincsenek is kint az emberek az utcán” – ezt már egy fiatal pár egyik tagja mondja a buszmegállóban. Erik és Marietta is bólogatnak, amikor megkérdezik tőlük, hogy igaz-e, hogy már augusztusban be kell fűteni. “Esténként már rendesen lehűl a levegő” – teszi hozzá Erik, miközben az ölében a kis Valentin próbálja valahogy kibírni a meleget.

“Sajnos ez nem túl előnyös, a növények, a rózsák szinte mindig elfagynak – mondja Szondi úr, a helyi ABC-ben, megemlítve, hogy néhány éve júniusban éjszaka fagypont alá is lehűlt a hőmérséklet.”

“Fogós telek szoktak itt lenni, mínusz 20-ig is lemegy a hőmérséklet, de nemrég volt mínusz harminc is.” - mondja a buszmegállóban egy idősebb úr, aki feltehetően az unokájával várja a menetrendszerinti járatot.

 

Tény, hogy hideget nem nagyon találtak Magyarország leghidegebb településén, szépséget azonban annál többet. A zöld dombok között megbúvó községet érdemes felkeresni, igaz, a kánikulában senki ne számítson fagyoskodásra. 

Forrás: magyarorszagkul.nlcafe.hu

Helyi hírekNógrád megyezabarleghidegebb település