2024.03.28, Csütörtök

Szécsényben kitörési pontnak ítélik a turizmust

turizmus.com

2017.06.08. 09:02

Összesen mintegy 2 milliárd forint jut az elkövetkező években a kastélyok, valamint a város különböző létesítményeinek korszerűsítésére. Szállodaépítésben szintén gondolkodnak.

Hirdetés

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram fejlesztéseinek sorában valósul meg a szécsényi Forgách–Lipthay–kastély GINOP keretből történő rendbehozatala és bővítése, szintúgy a Benczúr-kúria turisztikai és infrastrukturális beruházásai.

A támogatási összeg a Forgách–Lipthay-kastély esetében 600 millió, a Benczúr-kúria esetében 762 millió forint. A fejlesztések révén egyrészt - a kulturális örökségvédelem jegyében - sor kerül az épületek helyreállítására, másrészt olyan turisztikai funkciók lépnek be, amelyek hozzájárulnak a város és a térség turizmusának fellendüléséhez és látogatottságának növeléséhez.

 

Utazás a múltba, interaktív időszalagon

A projektekkel kapcsolatos előkészítő munkák megkezdődtek: a Forgách–Lipthay-kastély megújulásának része lesz a meglévő kasznárház épületének felújítása, kávézó kialakítása, az épület szimmetriájának visszaállításaként az elbontott, másik kasznárház újjáépítése, a térhasználat átstrukturálása, egyes épületrészek megnyitása, a díszterem historizáló díszítőfestésének rekonstruálása, valamint az angolpark részét képező grotta rekonstruálása, illetve mobil színpad és rendezvényhelyszín kiépítése.

Jegypénztár és új ajándékbolt, valamint kávézó és turisztikai infópont nyílik, multifunkcionális filmvetítő segíti majd a múltbéli utazást, és a jelenlegi létesítmény megismertetését. Az új és megifjodó kiállítások interaktív elemekkel, 21. századi eszközökkel segítik a korszerű üzemmenetet.  Megvalósul az okos telefonos/tabletes tárlatvezetés, és természetesen ingyenes wifi áll a látogatók rendelkezésére.

Lehetőség nyílik a város történetének bemutatására, úgynevezett interaktív időszalagon, valamint lehetőség nyílik a  helytörténeti vonatkozású programok megújítására és múzeum-pedagógiai foglalkozások megtartására.

A Benczúr-kúria szintén megszépül: kulturális közösségi teret alakítanak itt ki, valamint egy, a Benczúr-tematikához kötődő, és a helyi termékeket kínáló ajándékboltot: itt is lesz kávézó, vetítőterem és park. A kúria turisztikai fejlesztésének fő célja Benczúr Gyula fő műveinek interaktív módon, épített installációkon és multimédiás eszközökön keresztül történő bemutatása, valamint a magyar akadémikus történeti festészet reprezentálása a műveken keresztül, illetve a Millennium időszakának bemutatása a festmények tükrében. Érdekes kezdeményezés, hogy a látogatók elé tárják majd egy festmény elkészülésének folyamatait is, technikai szempontból

 

Négycsillagos szálloda, török fürdővel

Ami jó a helybélieknek, az ezúttal üdvös a turistáknak is. A Hollókőhöz csupán 20 percre lévő város, amely a Rákóczi-féle országgyűlésről híres elsősorban, bővelkedik történelmi emlékekben, de aki másfajta szórakozásra vágyik, az sem csalódik: a Tömlöcbástya a napokban debütált, mint szabaduló vár. Elsősorban a fiatalok és a csapatépítő tréningen résztvevők kedvence az itt töltött izgalmas egy óra.

Négycsillagos szállodát is terveznek itt nyitni, amihez most befektetőt keresnek. A közeli Hollókőn fél éve átadott, szintén négycsillagos Castellum szobái igen kapósak, de bizonyára itt is sok igényes vendég megszállna. Harikné Havasi Beáta alpolgármester szerint a szálloda hangulata igazodni fog majd a történelmi időkhöz: a Várfalhoz simuló épületben a tervek szerint helyet kap egy igazi török fürdő is, emlékeztetve az itt másfél évszázadig uralkodó népre.

A 6600 fős településen másféle szállásra is igény van: a pösténypusztai Ipolypart vendégház egyike a legjobb példáknak arra, milyen kincset érhet a csend, a nívós környezet, a tágas virágos kert, játszótérrel. Amikor ott jártunk, minden szoba foglalt volt, a ház előtt külföldi kocsik parkoltak. A falusi turizmus kategóriájába tartozó szép házat és a jókora kertet állandóan bővíti-szépíti a tulajdonos, méghozzá saját erőből. Főleg családoknak ajánlják ünnepi kikapcsolódásra a hangulatos épületet. Le is foglalják sokan, már akár évekre előre.

Az önkormányzat tervei között szerepel egy alkotótábor nyitása, ahol a faházakban a művészpalánták textilekkel, csipkeveréssel, fazekassággal foglalkoznának, a településsel szoros lenne a kapcsolatuk, később visszajárnának, műveik egy része pedig helyben hirdetné tehetségüket.

Új kincs itt a gyógyvíz

Magyarország kincse a gyógyvíz, ebben itt sem szűkölködnek. Két tanulmány született a város felkérésére. Az egyik arról számol be, hogy magas jódtartalmú, de alacsony hőfokú víz található közel a  városközponthoz. A másik tanulmányt kizárólag azért rendelték meg, hogy termál víz-vételezési lehetőség van-e a közigazgatási területükön. Ez kimutatta, hogy a város alatt található egy medence, amely magas hőfokú vizet tartalmaz, de ez nem azonos a gyógyvíz fellelhetőségi helyével. A vizsgálódások szerint van tehát egyaránt fellelhető itt meleg, illetve gyógyvíz is, a sors fintora, hogy ezek külön helyen találhatóak a városban.
 

Élénk vallási élet folyik Szécsényben, a ferencesrendi kolostor fiatal novíciusait és a szerzetesrend nővéreit gyakran látni, amint átvágnak a téren. A templom az 1300-as évek óta létezik, és bár többször erősen megsérült, átvészelte a viharokat és különböző történelmi korszakokat. Hamarosan az ország egyik legszebb, látogatásra kiemelkedően ajánlott, hozzáértő módon restaurált temploma lesz belőle, a feltárási munkák már régóta folynak. A templom és a hozzá tartozó belső kert látogatható, de előre be kell jelentkezni. A ferences rendi kolostor rendbe hozatalát célzó pályázat is 600 millió körüli. Ha a XII. századi alapokra joggal büszke épületkomplexum, a bájos kolostorkerttel, megszépül majd, igazi turistaattrakció lehet. 
 

Fesztivál és lovaspálya

A 6600 fős lakosú település vezetése úgy véli, itt az ideje, hogy saját fesztiváljuk legyen: a Szécsényfeszt név alatt futó szeptember közepi háromnapos rendezvény egyaránt teret ad majd a kultúrának, a szüretnek, a vadászati turizmusnak, fejedelmi lakomáknak, palóc étkeknek – valamint a Rákóczi fejedelemhez fűződő történelmi emlékek felelevenítésének és   a hagyományőrzésnek.

A beruházásokról szólva Stayer László polgármester kifejtette: az Integrált Településfejlesztési Stratégia keretében kerül sor a sportpálya rendbehozatalára – amelyet eddig ingyen vettek igénybe a helybéliek és ezen nem is nagyon akarnak változtatni – valamint a szomszédos Szlovákiával való közös projektek megvalósítására. Olyan közel van a határ, hogy csak át kell sétálni egy mostanában rendbe hozott hídon, amely az Ipolyon ível át. A művelődési ház is hamarosan megújul, itt igazi színpadon szerepelhetnek a vendégművészek és a színészek – mondja lelkesen a polgármester, aki olykor maga is szívesen fellép.

A vadászaton kívül kedvelt errefelé a horgászat és szeretik a lovakat is, amit a Ligeti Lovarda népszerűsége is jelez. Tervbe vették, hogy nemzetközi szintű lovaspályát alakítanak ki, a rendezvényekre ide látogatók addigra talán már négycsillagos hotelben is álomra hajthatják a fejüket.

Elek Lenke

Helyi hírekturizmusSzécsényBenczúr-kúria