2024.04.26, Péntek
Főigazgatói elismeréseket adtak át

Főigazgatói elismeréseket adtak át

nograd.katasztrofavedelem.hu

2017.06.09. 10:52

Harminchat órás terepgyakorlat keretében teljesítette az ENSZ INSARAG megújult irányelvek szerinti követelményeit május közepén a HUNOR Hivatásos Katasztrófavédelmi Mentőszervezet, amelynek kezdetektől tagja Kajdy Norbert tűzoltó törzszászlós, a balassagyarmati tűzoltók rajparancsnoka.

Hirdetés

2012-ben a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság égisze alatt alakult meg a speciális helyzetekben bevethető HUNOR (Hungarian National Organisation For Rescue Services) hivatásos nehéz kutató-mentőszervezet. A csapat alkalmas a bekövetkezett veszélyhelyzetek, katasztrófák során jelentkező speciális mentési feladatok ellátására, az elsőként beavatkozók megerősítésére. Magyarországon a HUNOR a hivatásos katasztrófavédelemi szerv központi, külföldön pedig Magyarország hivatalos katasztrófavédelmi mentőcsapataként végzi tevékenységét. Működését Budapesten három órán belül, vidéken 8 órán belül, külföldön pedig 48 órán belül képes megkezdeni. A HUNOR hivatásos mentőszervezet szakfeladata a romok alatt rekedt áldozatok keresése, mentése, szükség szerint elsősegélynyújtás. Földrengés sújtotta területen magától értetődő feladat a műszaki mentés, áldozatok kiemelése, túlélési esélyeik biztosítása.

A HUNOR hivatásos és a HUSZÁR önkéntes katasztrófavédelmi mentőszervezet 2012-ben tett minősítő vizsgát az ENSZ INSARAG irányelvei alapján, s az előírások szerint öt év után újra bizonyítani kellett, hogy a HUNOR megfelel a nehéz, a HUSZÁR pedig a közepes kategóriájú városi kutató-mentő csapatokkal szemben támasztott nemzetközi követelményeknek. A közös újraminősítő gyakorlatot május 16-19 között tartották Hajdúszoboszlón.

Az ENSZ Nemzetközi Kutatási és Mentési Tanácsadó Csoportját (The International Search and Rescue Advisory Group), vagyis az INSARAG-ot 1991-ben hozták létre azon specializált nemzetközi városi kutató-mentő csapatok (USAR) kezdeményezésére, amelyek az 1985-ös mexikói, valamint az 1988-as örményországi földrengés során dolgoztak együtt. Az INSARAG irányelveit nemzetközileg elfogadták, a dokumentum éppúgy módszereket nyújt azoknak az országoknak, amelyeket szerkezeti összeomlást okozó, hirtelen bekövetkező katasztrófa sújt, mint ahogy módszereket ad az érintett ország kérésére segítséget nyújtó nemzetközi USAR-csapatoknak.

A 2012-es INSARAG minősítéskor a HUNOR nehéz, a HUSZÁR pedig közepes kategóriás minősítést kapott. Mindkét csapat felöleli az irányelvek megkövetelte öt komponenst, vagyis a vezetés-irányítást, a kutatást, a mentést, az egészségügyi ellátást, illetve a logisztikát, ám különbség van abban, hogy milyen nehézségű feladatokat és mennyi időn át kell tudniuk megoldani – míg a HUSZÁR-nak önellátás mellett egy helyszínen hét napig kell tudnia folyamatosan dolgozni, addig a HUNOR-nak képesnek kell lennie arra, hogy két kárhelyszínen, tíz napig egyhuzamban dolgozzon, szintén önellátó módon.

Az újraminősítés érdekében a HUNOR-nak és a HUSZÁR-nak a nemzetközi minősítő bizottság előtt bizonyítania kellett a többi között, hogy az INSARAG irányelvek által előírt módszertannak megfelelően működik, képes a katasztrófa után a lehető legrövidebb időn belül gyorsan bevetésre indulni, illetve hatékonyan reagálni, és összehangolt mentési tevékenységet végezni.

Az újraminősítő gyakorlat feltételezése szerint egy, a Richter-skála szerinti 7,3-as erősségű földrengés rázta meg a képzeletbeli Magorlandot, tönkretette az ország infrastruktúráját, áldozatokat szedett, sokan rekedtek a romok alatt. A HUNOR hivatásos és a HUSZÁR önkéntes mentőcsapat szerdától folyamatosan dolgozott a különféle kárhelyszíneken, ahol – az érintett térség gyógyturizmusa miatt – arra is számítaniuk kellett, hogy fogyatékkal élő, mozgásukban korlátozott sérülteket is menteniük kell. A feladatok a romok alóli mentésen belül és kívül is változatosak voltak, hiszen a csapatoknak akadt dolguk magas rangú politikus sérült hozzátartozójával, mentés közben súlyosan, amputálást igénylően „megsérült” keresőkutyával (ezt a mozzanatot természetesen nem élő állaton mutatták be), kutattak termálvíztározóhoz tartozó alagútrendszerben, ismeretlen vegyi anyag jelenlétében, vágtak át vasbetont, támasztottak meg és alá, szimuláltak újraélesztést, mentettek kötélpályán alpintechnikával, és kisiklott vasúti kocsit is emeltek.

 

Kajdy Norbert tűzoltó törzszászlós, a balassagyarmati hivatásos tűzoltó-parancsnokság rajparancsnoka, aki a 2012-es megalakulás óta első Nógrád megyei tűzoltóként tagja a HUNOR-nak, a meg-, alá- és kitámasztási alegység vezetői beosztását látta el a nemzeti minősítő gyakorlaton. Az ott nyújtott teljesítményét dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője személyre szóló levélben köszönte meg a törzszászlósnak, emellett egy emléklapot is átadott részére. Az elismerést Antal István tűzoltó ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgatóhelyettestől vehette át ma Kajdy Norbert ünnepélyes keretek között Balassagyarmaton. A törzszászlóst példaként állította az egész Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állománya elé az igazgatóság helyettes vezetője.

Helyi hírekbalassagyarmati hivatásos tűzoltó-parancsnokságHUNOR Hivatásos Katasztrófavédelmi Mentőszervezet