2024.04.19, Péntek
Tűzoltóversenyt és Szent Flórián napi ünnepséget rendeztek Endrefalván
Fotók: Hüvösi Csaba

Tűzoltóversenyt és Szent Flórián napi ünnepséget rendeztek Endrefalván

nograd.katasztrofavedelem.hu

2017.05.16. 10:36

Önkéntes és Létesítményi tűzoltók versenyét, valamint Szent Flórián napi ünnepségét rendezték meg az elmúlt hét végén Endrefalván. A május tizenharmadikai rendezvényen tizenhét egyesület és két létesítményi tűzoltócsapat mérte össze felkészültségét kismotorfecskendő- és tűzcsapszerelésben.

Hirdetés

Az egész napos program reggel kilenc órakor az endrefalvai tűzoltószertár előtti Szent Flórián emléktábla megkoszorúzásával vette kezdetét, majd a résztvevők a szertártól a sportpályára – Besztercebányai út, Ady Endre út, Petőfi út útvonalon – vonultak fel. Az ünnepi felvonulást rendőrségi jármű és mazsorettek vezették, mögöttük megyei vezetők, Szlovákiából érkező tűzoltóvendégek, önkéntes és létesítményi tűzoltócsapatok, a sort pedig megannyi tűzoltógépjármű zárta.

A látványos felvonulást követően ünnepélyes megnyitót és Szent Flórián napi megemlékezést tartottak, ahol a köszöntőbeszédek előtt a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke, Skuczi Nándor szavait tolmácsolták a házigazdák, aki hivatalos elfoglaltsága miatt nem tudott személyesen jelen lenni a rendezvényen. Az elnök gratulált a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Nógrád Megyei Tűzoltó Szövetség tevékenységéhez, s egyben köszönetét és háláját felezte ki mindazért az önzetlen tevékenységért, amelyet a hivatásos és önkéntes tűzoltók tesznek a megye közbiztonsága érdekében. 

Szemerády Zoltán tűzoltó alezredes, a Nógrád Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke ünnepi köszöntőjében a biztonságban megélt mindennapok fontosságát méltatta, amelyhez a hivatásos erőkön felül az önkéntes tűzoltók is nagyban hozzájárulnak, tetteik nélkülözhetetlenek, majd Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének történetéről beszélt.

A folytatásban Balla Mihály, országgyűlési képviselő osztotta meg az ünnephez fűződő gondolatait a megjelentekkel. Mint mondta, Szent Flórián alakja minden ember számára minta lehet, hősies bátorsága példaértékű. Hasonlóan példaértékűnek nevezte a Nógrád megyében hivatásos vagy önkéntes tűzoltóként tevékenykedők munkáját is, s külön kiemelte az önkéntesség fontosságát, amely Nógrád megyében évről évre erősebb.

A képviselő beszédét követően elismerések átadása következett: Tóth Péter tűzoltó őrnagy, a Nógrád Megyei Tűzoltó Szövetség korábbi elnökét Dobson Tibor tűzoltó dandártábornok, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke a tűzvédelem érdekében kifejtett példamutató munkájáért Gróf Széchenyi Ödön emlékplakett elismerésben részesítette, hasonlóan példamutató munkájáért Csóriné Botyánszki Ágnes, Endrefalva község polgármestere és Mikula József, a Hollókői Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnoka pedig Szent Flórián emlékérem elismerést vehettek át.

 

A megnyitót és az elismerések átadását követően az endrefalvai futballpályán kezdetét vette az önkéntes tűzoltók hosszú évekre visszatekintő hagyományos versenye, amelynek keretében két kategóriában: tűzcsap-szerelésben és kismotorfecskendő-szerelésben mérte össze tudását a megye önkéntes és létesítményi tűzoltóiból álló összesen tizenkilenc csapat.

Az eredmények:

Kismotorfecskendő-szerelés:

Ifjúsági fiú:

I. Endrefalvai Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Felnőtt férfi:

I. Szalmatercs Község Tűzoltó Egyesülete

II. Abasári Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Megosztott III. Endrefalvai Önkéntes Tűzoltó Egyesület és Szécsényfelfalui Önkéntes Tűzoltó Egyesület

 

Tűzcsapszerelés:

Felnőtt női:

I. Ságújfalu Község Polgárőr és Tűzoltó Egyesülete

II. Nógrádi Önkéntes Tűzoltó Egyesület

III. Diósjenői Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Felnőtt férfi:

I. Csővári Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület

II. Szalmatercs Község Tűzoltó Egyesülete

III. Ságújfalu Község Polgárőr és Tűzoltó Egyesülete 1. csapata

IV. Nézsa Önkéntes Tűzoltó, Katasztrófavédelmi és Polgárőr Egyesület

V. Endrefalvai Önkéntes Tűzoltó Egyesület 1. csapata

VI. Ságújfalu Község Polgárőr és Tűzoltó Egyesülete 2. csapata

VII. Nógrádi Önkéntes Tűzoltó Egyesület

VIII. Salgótarjáni Önkéntes Tűzoltó Egyesület

IX. Abasári Önkéntes Tűzoltó Egyesület

X. Szécsényfelfalui Önkéntes Tűzoltó Egyesület

XI. Rétsági Önkéntes Tűzoltó Egyesület

XII. Héhalmi Önkéntes Tűzoltó Egyesület

XIII. Mihálygerge Község Önkéntes Tűzoltó Egyesület

XIV. Érsekvadkert Község Tűzoltó Egyesület

XV. Rónafaluért Baráti Társaság

XVI. Diósjenői Önkéntes Tűzoltó Egyesület

XVII. Hollókői Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület

 

Ifjúsági lány:

I. Ságújfalu Község Polgárőr és Tűzoltó Egyesülete

 

Ifjúsági fiú:

I. Endrefalvai Önkéntes Tűzoltó Egyesület

II. Diósjenői Önkéntes Tűzoltó Egyesület 2. csapata

III. Diósjenői Önkéntes Tűzoltó Egyesület 1. csapata

IV. Karancs Speciális Mentőszolgálat

 

Diák fiú:

I. Diósjenői Önkéntes Tűzoltó Egyesület

 

Létesítményi tűzoltók:

I. Interfa Bútoripari Kft.

II. Nógrádi Vegyipari Zrt.

 

A rendezvényre kilátogatók a versennyel párhuzamosan megtekinthették a salgótarjáni és a szécsényi hivatásos tűzoltók gépjárműfecskendőjét és felszereléseit, valamint a jelenlévő önkéntes egyesületek erő- és eszközeit, illetve jelen voltak a Cserhát Különleges Mentőcsoport tagjai képzett mentőkutyáikkal, továbbá az Ipoly-völgyi Különleges Mentők és a Karancs Speciális Mentőszolgálat tagjai is. A program végén a Karancs-völgyéből érkező Őszirózsák adtak zenés-táncos műsort, majd az esemény zárásaként Seres Tibor tűzoltó ezredes, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója köszönte meg a résztvevőknek a sportszerű, eredményes és balesetmentes versenyzést, majd gratulált a versenyzőknek. Az ezredes megköszönte az önkéntesek által egész évben végzett munkát, további munkájukhoz jó erőt és egészséget kívánt.

Helyi hírekEndrefalvaSzent Flórián napjaÖnkéntes és Létesítményi tűzoltók versenye