2024.03.29, Péntek

Megemlékezés a Győzelem Napján

salgotarjan.hu

2017.05.13. 11:50

A második világháború lezárására emlékeztek május 9-én Salgótarjánban, a Győzelem napja alkalmából. A hagyományoknak megfelelően a megemlékezők Vigh Tamás Kossuth-díjas szobrász a “Szarvas győzelme” elnevezésű alkotásánál hajtottak fejet a békét kivívó hősök előtt és helyezték el az emlékezés koszorúit, virágait.

Hirdetés

 

A náci Németország feltétel nélküli megadását rögzítő dokumentumot 1945. május 7-én írták alá és a békeegyezmény a rákövetkező napon este lépett érvénybe. A Győzelem napját ezért Európa különböző országában május 8-án vagy 9-én ünneplik. Május 9. egyben az európai egység alapjai megteremtésének évfordulója is, mert Robert Schuman francia külügyminiszter 1950-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra ambiciózus tervét. Schuman azt javasolta, hogy a Franciaország, Nyugat-Németország, Olaszország, Hollandia, Belgium és Luxemburg gazdaságának alapját jelentő ipari ágazatokat egy közös főhatóság alá rendeljék. Ez lett az Európai Szén- és Acélközösség, amelyből később az Európai Unió kifejlődött.

 

Molnár Károly önkormányzati képviselő a koszorúzás résztvevőinek elmondott kötetlen beszédében arról szólt, hogy napjainkban még aktuálisabb és fontosabb a megemlékezés e napon, mert megmutatja a szabad nyugati világhoz tartozásunkat, európaiságunkat. Mint fogalmazott: van alapja annak, hogy az Európai Unióban a helyünk.

Helyi hírekSalgótarjánVígh TamásGyőzelem napja