2024.03.29, Péntek

Esős időben nem tudnak iskolába menni a cservölgypusztai gyerekek

blikk.hu

2017.05.04. 13:41

Cservölgypusztán több évtizede élnek elszakítva a világtól a Nógrád megyei tanyavilág lakói. Ha leesik az eső, a vállalhatatlan útviszonyok miatt otthonuk foglyai lesznek: a sártengerré váló földutakon képtelenség közlekedni.

Hirdetés

– Hogy a gyerekeket iskolába tudjam vinni, a téli és esős időszakban a háztól két kilométerre parkolok – kezdte Fehér-Herperger Magdolna (38). – Odáig sétálunk, ám ez nem mindig megoldható. Többször hiányoztak, ha esett: a szomszéd gyerekek már magántanulók. Télen egy idős férfit katéterrel a zsebében tettek ki a betegszállítók két kilométerre, egy ház porig égett, mert a tűzoltók csak később jutottak ki.

 

A tanyákhoz még a katasztrófavédelem is csak speciális járművekkel tud kijutni.

– A legzordabb időjárási körülmények és útviszonyok esetén képesek vagyunk eljutni a helyszínre, legyen szó életmentésről, tűzoltásról, szükségletek biztosításáról – mondta Mukics Dániel tűzoltó őrnagy.

Az életmentő ellátást a mentőszolgálat is biztosítani tudja, mentőhelikopter bevetésével.

Rugáné Pongrácz Mária, a településért felelős Szanda község polgármestere elmondta, az önkormányzat 10 kocsi követ biztosított az út járhatóvá tételére.

– Az államtól évi két millió 300 ezer forintot kapunk az utak és hidak fenntartására. Az alacsony költségvetés miatt forrásátcsoportosításra nincs mód, a lehetséges pályázatok önrészét sem tudnánk kifizetni – magyarázta a polgármester.

 

– Hiába vállaltuk a helyiekkel, hogy beszállunk az önrészbe – tette hozzá az építészként dolgozó Herperger János (70). – Én megírtam volna a pályázatot és ingyen megterveztem volna az utat, valamint ingyenköveket is intéztem. Mégis kénytelenek vagyunk egy helyi gazda szántóföldjén közlekedni. A kijelölt utat benőtte a gaz, az ingoványos talajt ki sem taposták.

– Házhoz még sosem jött ki sem doktor, sem postás. A levelekért Szandára kell bejutnunk, az odavezető utat azonban benőtte az erdő. Cservölgypusztán szemétszállítás sincs, kommunális és súlyadót mégis fizetnünk kell – tették hozzá Herpergerék.

 

Segítséget ígértek

A Nógrád Megyei Kormányhivatal megkezdte a lehetséges források feltárását, illetve az érintett szervezetek koordinálásával támogatja az önkormányzat munkáját. A Belügyminisztérium szerint pályázat jelentene megoldást: 10 ezer fő alatti település közlekedési infrastruktúrájának fejlesztésére 15 millió forintos támogatás igényelhető.

Helyi hírekCservölgypusztaNógrád megyei tanyavilág