2024.04.18, Csütörtök

Elméletben és gyakorlatban is bizonyították a tanév során elsajátítottakat Nógrád megye általános- és középiskolás diákjai. A XXV. Katasztrófavédelmi Ifjúsági Verseny Nógrád megyei területi döntőjén nyolc csapat vett részt Salgótarjánban. Általános iskolások korcsoportjában a nőtincsiek ötödjére is megvédték első helyüket, a középiskolások versenye pedig idén a „mikszáthosok” győzelmét hozta.

Hirdetés

A XXV. Katasztrófavédelmi Ifjúsági Verseny Nógrád megyei területi döntőjét április 11-én rendezte meg Salgótarjánban a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Nógrád Megyei Polgári Védelmi, Katasztrófavédelmi és Polgárőr Egyesület.

A délelőtti megnyitón Seres Tibor tűzoltó ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató köszöntötte a két korcsoportban- 5-8. és 9-13. évfolyamos kategóriában – megjelent fiatalokat, akik négy-négy csapattal vettek részt a versenyen. A négy-négy főből álló általános- és középiskolás csapatok azért versenyeztek, hogy kiderüljön: Nógrád megyében ki tud a legtöbbet a veszélyhelyzetekről, az elsősegélynyújtásról, vagy éppen az árvíz elleni védekezésről, és ki a legméltóbb arra, hogy az országos döntőn képviselje szűkebb hazánkat. A csapatok tagjai között idén sok új diák jelent meg a versenyen, ugyanakkor természetesen voltak olyanok is, akik már az előző évi versenyen is képviselték iskolájukat. A verseny résztvevői mind elméletben, mind gyakorlatban bizonyíthatták rátermettségüket, valamint azt, hogy mi mindent sikerült elsajátítaniuk az elmúlt évben folytatott tanulmányaik és a versenyt megelőző hetekben történt felkészülésük során. A veszélyhelyzetekre való felkészülés komplex feladat, így a versenyen nemcsak a hagyományos – polgári védelmet, tűzbiztonságot és iparbiztonságot felölelő – feladatok vártak az általános és középiskolásokra, hanem olyanok is, amelyek fejlesztik a közlekedés biztonságát, a környezetbiztonságot, vagy az önmentési képességet.

 

A diákoknak az első versenyállomáson két tesztlap kitöltése volt a feladat: a Magyarország nagy tavain működő viharjelző rendszerrel és térképészeti ismeretekkel kapcsolatos kérdéssort a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület állította össze, emellett a katasztrófavédelemmel kapcsolatos általános ismereteikről is számot kellett adni a versenyzőknek. További feladataik között szerepelt az iparbiztonsági activity, a veszélyes anyagok szimbólumainak kirakása és a veszélyes anyagok beazonosítása, akadálypálya, vízkár-elhárítás, lakosságvédelem – elzárkózás és felkészülés a kitelepítésre, szivattyúkezelés, de fel kellett ismerniük a tűzoltók védő- és beavatkozó eszközeit, valamint a lakossági riasztási hangjelzéseket is. A Palóc Mentőcsoport közreműködése mellett különböző kötési módok bemutatása is feladat volt, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság által működtetett állomáson pedig közlekedésbiztonsági ismereteikből kellett számot adni, a Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezete pedig szabályos sérültszállítás és egészségügyi ellátás terén kérte számon a fiatalokat.

 

Az eredmények az alábbiak szerint alakultak:

Általános iskolások:

I. Nőtincsi Általános Iskola

II. Héhalom település általános iskolás csapata

III. Magyarnándori Általános Iskola

IV. Móra Ferenc Általános Iskola – Endrefalva

 

Középiskolások:

I. Mikszáth Kálmán Líceum – Pásztó

II. Fáy András Szakképző Iskola és Kollégium - Bátonyterenye

III. Salgótarjáni Szakképzési Centrum Stromfeld Aurél Gépipari, Építőipari és Informatikai Szakközépiskolája

IV. Salgótarjáni Szakképzési Centrum Táncsics Mihály Szakközépiskolája

 

A Nógrád Megyei Védelmi Bizottság 2014-ben megalapította a verseny vándorserlegét, amelyet az induló csapatok közül legtöbb pontot elérő csapat vehet át minden évben. A díjat az első két évben a pásztói Mikszáth Kálmán Líceum csapata, tavaly pedig a Salgótarjáni Szakképzési Centrum Táncsics Mihály Szakközépiskolájának csapata vihette haza. Idén első alkalommal általános iskolai csapat érte el a legtöbb pontot, így a Nőtincsi Általános Iskola diákjai hódították el a vándorserleget.

 

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság különdíját a közlekedési ismeretek állomásnál legjobban teljesítő három csapat kapta: a Fáy András Szakképző Iskola és Kollégium, a Nőtincsi Általános Iskola és a Héhalom település csapatának.

Különdíjat ajánlott fel továbbá a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület a térképészeti és viharjelzéssel kapcsolatos ismeretekből készített totón két legjobb teljesítményt nyújtó csapatnak, így a Héhalom település csapatának és a Salgótarjáni Szakképzési Centrum Táncsics Mihály Szakközépiskolája egyaránt díjazásban részesült.

Nógrád megyét tehát az általános iskolások mezőnyéből az előző években is legjobban teljesítő nőtincsi csapat, míg a középiskolások versenyéből győztesen kikerülő pásztói „mikszáthosok” képviselhetik majd az Országos Rendőr- és Tűzoltónap keretében megrendezésre kerülő Országos Katasztrófavédelmi Ifjúsági Verseny budapesti döntőjén április 22-én. 

Helyi hírekSalgótarjánNógrád Megyei Katasztrófavédelmi IgazgatóságKatasztrófavédelmi Ifjúsági VersenyNőtincs