2024.03.29, Péntek

Tíz éve alakult meg a salgótarjáni Penge Vívóakadémia

nogradsport.wordpress.com

2016.10.27. 13:51

Vertich Tamás vezetésével eredményes kis csoport alakult ki, a lelkes fiatalok méltóképpen őrizték a nógrádi megyeszékhely roppant eredményes vívósportjának hagyományait. Összefoglaltuk, mi történt ebben az egy évtizedben.

Hirdetés

A sportág újraélesztésére Vertich Tamás vállalkozott, aki versenyzőként nyert vidékbajnokságot, szerepelt a válogatottban, edzőként két csapatot is az első osztályig vezetett. A megye első párbajtőrözője aztán 2006-ban, gyermekeinek unszolására csoportot szervezett, melynek bázisa a Kodály Zoltán Általános Iskola volt.

– A BVSC-ben vívott egy ügyes tarjáni kislány, Tóth Barbara, akinek a szülei megkértek, hogy amikor itthon van, foglalkozzak vele – emlékezett vissza a mester. – Ekkor a gyermekeim felvetették, hogy mi lenne, ha csinálnánk egy egyesületet is, végül belementem. Lilla lányom az elnöki teendőket is magára vállalta, Tamás fiam pedig szintén sokat segített. 2006. október 24-én volt az első edzésünk a Kodály Zoltán Általános Iskola tornatermében, és idővel a Penge Vívóakadémia hivatalos bejegyzésére is sor került. Akkor 14 gyerekkel heti két párbajtőr edzésünk volt, később már közel harmincan is voltunk.

Vertich Tamás edző szakmai tanácsadása tanítványainak verseny közben. (2008, Békéscsaba)

 

Korábbi tanítványai is beálltak mellé segíteni, így Molnárné Somogyi Éva, Ispán Andor, Szilágyi Attila és Müller Péter is közreműködött a fiatalok felkészítésében.

Az egyesület tagjai 2007-ben kezdték meg a versenyzést. Első alkalommal Egerbe kaptak meghívást egy barátságos háziversenyre, majd első komolyabb megmérettetésük az Olimpici Grand Prix versenysorozat budapesti állomásán volt. Az Olimpicin kívül kadet és junior korosztályban, valamint „B” kategóriás versenyeken is pástra állhattak a tarjáni vívók. Az évek alatt számos kiváló eredménnyel gazdagodott az egyesület, mind egyéniben, mind csapatban. Csapatversenyen 2008-ban az előkelő negyedik helyet szerezték meg a lányok a Westend Reménységek Tornáján, Budapesten (Ihracska Alexandra, Molnár Alexandra, Prakfalvi Anna és Tarnóczi Anna).

 

A párbajtőr diákolimpia országos döntőjében több alkalommal remekeltek a vívók. 2010-ben Miskolcon az V. korcsoportban a lány csapat a 2. helyet szerezte meg (Ispán Kriszta, Molnár Alexandra, Prakfalvi Anna), két évvel később pedig a 4. pozícióban zártak. Majcher Emese 2012-ben az I. korcsoportban, egyéniben az 1. helyezett, 2013-ban pedig 3. lett. Mihály Zoltán egymást követő két évben megvédte érmét, hiszen 2012-ben és 2013-ban is a 3. helyet vívta ki magának.

Az egyesület második saját rendezésű versenye. A II. Salgó Kupa „B” kategóriás felnőtt versenyt a Városi Sportcsarnokban rendezték. Női párbajtőr egyéniben a döntőt Tarnóczi Anna és Ispán Kriszta vívta. (2009., Salgótarján)

 

A Penge Vívóakadémia két alkalommal is rendezőként képviselte magát versenyen. Az I. Salgó Kupa 2008-ban került megrendezésre a Madách Imre Gimnázium tornatermében, amely a gyermek korosztálynak adott lehetőséget megmérettetni magukat. A II. Salgó Kupán a gyermekek mellett a „B” kategóriás felnőtt korosztállyal bővült a repertoár. A női döntőt ráadásul két „pengés” versenyző – Ispán Kriszta és Tarnóczi Anna – vívta.

A kitartó munka elismeréseként „Salgótarján Város Jó tanuló- Jó sportoló” díjában részesültek a 2009/2010-es tanévben a Bolyai János Gimnázium és Szakközépiskola lány párbajtőrözői, valamint elismerésben részesítették Vertich Tamás edzőt is. 

A Penge 2010-ben a Kodály tornaterme után a Beszterce-lakótelepre költözött, ahol önálló vívóteremmel büszkélkedhetett. Idővel aztán nem tudták kitermelni a terem fenntartásához szükséges anyagiakat, így 2011-ben összefogtak a Horváth Attila vezette Galba Árpád Vívóegylettel, és költséghatékonysági okokból utóbbi egyesület keretein belül készültek tovább.

 

Helyi hírekPenge VívóakadémiaVertich Tamás