2024.03.29, Péntek

A Lelkisegély Szolgálatok Szövetsége tartott szakmai találkozót Salgótarjánban

salgotarjan.hu

2016.09.14. 11:04

A mentálhigiénés feladatokat vállalók – ezen alkalmakkor – nem csak tapasztalatokat cserélnek egymással, de szakmai továbbképzésen is részt vesznek.

Hirdetés

Salgótarján adott otthont a Lelkisegély Szolgálatok Szövetsége ez évi régiós szakmai találkozójának.

A rendezvényen résztvevőket Huszár Máté, alpolgármester köszöntötte, aki a társadalom jobbításáért fáradozó önkéntesek áldozatvállalását méltatta. A 27 éve alapított Salgótarjáni ügyelet szakemberei immár második alkalommal lehettek vendéglátói a három régióra osztott szervezet, észak–magyarországi stábjainak.

 

A találkozón résztvevőket a kemény munka mellett színes programokkal is várták a szervezők. Néhányan már pénteken este megérkeztek vendéglátóikhoz és részt vettek a Bányásznap és Pálinkafesztivál eseményein. Másnap pedig a Kálvári dombra kirándultak, ahol elhangzottak a konferencia zárógondolatai.

 

Salgótarjánban 1989 szeptember negyedikén, este hat órakor vették fel először a telefont az ügyelők. A szolgálat megszervezőinek célja az volt, hogy ne csak a kóros mentális állapotban lévők kapjanak ellátást, hanem az egészséges, de kritikus életnehézségekkel küzdőknek is legyen segítség.

A salgótarjáni önkéntesek másfél éves intenzív képzés után ülhettek telefonhoz. A stáb ma húsz önkéntessel dolgozik, de mivel folyamatos a lemorzsolódás így folyamatos a jelentkezők képzése is. Három évvel ezelőtt a 12 órás ügyeleti idő 24 órásra bővült és helyi szervezet is kapott egy központi számot. A nemzetközi rendszerben a magyar nyelvű szolgálatot a 116-123 telefonszámon lehet elérni. A hívások véletlenszerűen jutnak be az éppen szabad vonalakra. A salgótarjáni stábot azonban egy helyi szolgáltató is segíti. Így rendelkezésre áll a 80 310-600 telefonszám is azoknak, akik ragaszkodnak a helyi jelenségekben jártas ügyelőkhöz. A szolgáltatás egyébként névtelen és mind vonalas, mind mobiltelefonról ingyenesen hívható.