2024.04.19, Péntek
2 perc 14 másodperc alatt a tizennyolcadikra
mti

2 perc 14 másodperc alatt a tizennyolcadikra

nograd.katasztrofavedelem.hu

2016.09.16. 13:05

Hatodik alkalommal rendezte meg a Nógrád Megyei Lépcsőfutó Bajnokságot a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Salgótarjánban. A feladat nem más volt, mint az Erzsébet téren található Garzonház tizennyolc emeletét leküzdeni a lehető legrövidebb idő alatt.

Hirdetés

A verseny egyik fontos célja, hogy modellezze azt a speciális fizikai és pszichikai igénybevételt, amely a beavatkozások közben vár a tűzoltókra. Ennek megfelelően a verseny szabályai is szigorúak, ahogy a teljesítendő cél is komoly fizikai és pszichikai erőnlétet követel meg a résztvevőktől. A versenybe szálló tűzoltók teljes felszerelésben – bevetési védőruhában, védőcsizmában, védősisakban és speciális tűzoltó védőkesztyűben, hátukon acélpalackos légzőkészülékkel és légző álarccal az arcukon – futottak fel a Garzonház tizennyolcadik emeletére.

Az országos verseny megyei előfutamára huszonöt hivatásos tűzoltó nevezett az igazgatóság minden szervezeti egységétől, így a salgótarjáni, a balassagyarmati és a pásztói hivatásos tűzoltó-parancsnokságokról, továbbá a rétsági, a berceli, a szécsényi és a bátonyterenyei katasztrófavédelmi őrsökről. A megmérettetést teljesítő tűzoltók közül többen már évek óta visszatérő versenyzők, de számos új vállalkozó szellemű kolléga is rajtvonalhoz állt idén, köztük frissen felszerelt tűzoltók és idősebb kollégáik egyaránt. Helytállásuk mindenki számára példaértékű.

A versenyt reggel nyolc órakor Fekete Zsolt, Salgótarján Megyei Jogú Város polgármestere, egyben a verseny fővédnöke és Berecz György tűzoltó ezredes, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője nyitották meg. Köszöntő szavaikban a tűzoltókra jellemző mindenekfeletti kitartást hangsúlyozták, amely elengedhetetlen ehhez a versenyhez, illetve hozzátették, ez a fajta erőpróba tradíciót jelent mind a Nógrád megyei, mind pedig az ország és világ tűzoltóinak életében. Tavaly az épületegyüttes előtti tér felújítása miatt kimaradt a megyei bajnokság, idén azonban újra minden feltétel adott volt a verseny megrendezéséhez, amelyre a 2014-es évhez hasonlóan idén is csak Nógrád megyei tűzoltókat invitáltak a szervezők. A verseny, mindamellett, hogy a Lépcsőfutó Országos Bajnokság megyei előfutama, a 2001. szeptember 11-én az Amerikai Egyesült Államokban történt terrortámadásban elhunyt háromszáznegyvenhárom amerikai tűzoltónak is emléket állított.

Az eredményhirdetésen végül kiderült kik diadalmaskodtak, kik mehetnek az országos versenyre, valamint az is, hogy ki volt a legidősebb tűzoltó. A harminc év alattiak korcsoportjában első helyezést ért el Kalácska Csaba tűzoltó hadnagy, a salgótarjáni katasztrófavédelmi kirendeltség hatósági osztályának munkatársa 2 perc 30 másodperces idejével, a második Szilágyi Ádám lett, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársa mindössze néhány század másodperccel lemaradva, míg a harmadik helyen Odler Dávid tűzoltó zászlós, a pásztói hivatásos tűzoltó-parancsnokság szerparancsnoka végzett. A harminc év fölöttiek versenyét a salgótarjáni hivatásos tűzoltó-parancsnokság műszaki biztonsági tisztje, Dénes Gábor tűzoltó zászlós nyerte, aki 2 perc 14 másodperces idejével egyben a verseny abszolút győztese lett, második helyen Nagy Attila tűzoltó zászlós, a rétsági katasztrófavédelmi őrs különlegesszer-kezelője ért célba, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig Csábi Ákos tűzoltó törzsőrmester, a berceli katasztrófavédelmi őrs beosztott tűzoltója állhatott.

Oklevelet és serleget kapott a verseny legidősebb indulója is, ezt a bátonyterenyei katasztrófavédelmi őrs gépjárművezetője, Toldi Miklós tűzoltó főtörzsőrmester vehette át, jutalomban részesítette továbbá Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata a legjobb salgótarjáni versenyzőt, Dénes Gábor tűzoltó zászlóst.