2024.03.29, Péntek

Szondi Várjátékok Drégelypalánkon

mti

2016.07.06. 09:07

Drégelyvár 1552. évi ostromára és Szondi György várkapitányra emlékeznek szombaton Drégelypalánkon.

Hirdetés

Drégelyvár 1552. évi ostromára és Szondi György várkapitányra emlékeznek szombaton a Nógrád megyei Drégelypalánkon, ahol hadijátékokkal és középkori forgataggal várják a látogatókat.

Drégely váránál délelőtt hadijátékokat rendeznek, felidézve azt a napot, amikor Ali pasa 1552. július 6-án több mint tízezer főnyi seregével megkezdte a vár ostromát. Szondi György és 146 főből álló serege megpróbált ellenállni, de rövid, öldöklő harc után a vár elesett.
A Bajvívó Magyarok Hagyományőrző Egyesület tart viselet-, ágyú- és fegyverbemutatót, párbajt és ostromot a várnál, amely az Országgyűlés határozata alapján 2012-től történelmi emlékhely. 
Délután a vár alatti Sáferkúti tisztáson kezdődik meg a középkori forgatag. Történelmi harci bemutatók, íjászat, kézműves kirakodóvásár, az Apródok udvarában történeti játszóházi foglalkozások várják az érdeklődőket Drégelypalánkon. 


A Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központban az irodalomtörténeti kiállítás mellett bemutatatják a régészeti leletek tárát, a tájszobát és a pajtát, és levetítik a Szent sírhely és a Szondi legendája című filmeket. Előbbi Drégelyvár történetét, utóbbi a vár ostromát örökíti meg.

forrás: mti / dregelypalank.hu