2024.03.29, Péntek
Pörög az építőipar - de a nógrádiak kimaradnak belőle
pixabay.com

Pörög az építőipar - de a nógrádiak kimaradnak belőle

napi.hu

2017.10.06. 11:56

Az egy lakosra jutó építőipari termelés Budapesten volt a legmagasabb, 138 ezer forint, ami kétszerese az országos átlagnak, míg Nógrád megyében termelt 16 ezer forint az átlag negyedét sem érte el.

Hirdetés

Budapesten az első félévben az egy főre jutó országos átlag kétszeresét termelte az építőipar, 13 megye viszont az országos átlag alatt volument produkált - derül ki a KSH első félévi megyei összesítéséből.

Az idei első félévben a legalább 5 főt foglalkoztató építőipari vállalkozások 659 milliárd forintnyi értéket állítottak elő,  ez összehasonlító áron 24 százalékkal több, mint az előző év azonos időszaki alacsony érték. Minden megyében bővült az építőipar teljesítménye. A leginkább Vas megyében nőtt a termelés, ahol közel kétharmadával haladta meg a 2016.  első félévi igen alacsony bázist. A legkisebb emelkedést (0,2 százalék) Veszprém megyében mérték - adta hírül a KSH.

 

Átlag feletti, 90 ezer forint, volt még a fejenkénti építőipari termelési érték Bács-Kiskun megyében, öt megyében pedig átlag körüli értéket mértek (Csongrád, Vas, Pest, Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron). Tizenhárom megyében jóval a fejenkénti országos alatti értéket állított elő az építőipar.

 

A megyénkénti összesítés kiemeli, az építőipari termelés élénkülésének hátterében döntően az uniós forrásból végzett út- és vasútépítési munkák, valamint az épületek építésének teljesítménye állt.

A vállalkozások által 2017 első félévében megkötött új szerződések értéke 1120 milliárd forintot tett ki, ami több mint felével meghaladta az előző év azonos időszakit. A megyék zömében és a fővárosban emelkedett az új szerződések volumene, Budapesten, Zala és Hadú-Bihar megyében az átlagot meghaladóan, ugyanakkor négy megyében az új rendelések szintje nem érte el az egy évvel korábbi időszakit (Vas, Fejér, Borsod-Abaúj-Zemplén és Komárom-Esztergom megye).

Az építőipari vállalkozások június végi szerződésállománya 1299 milliárd forint volt, amely volumenében 1,9-szerese az egy évvel korábbinak. A megyék túlnyomó többségében a szerződésállomány meghaladta a 2016. júniusit; Zalában 6,8-szorosa volt az egy évvel korábbinak. Ugyanakkor négy megye szerződésállománya nem érte el az egy évvel korábbit, Vas megyében kevesebb, mint egyharmadára esett vissza.

forrás: napi.hu

GazdaságNógrád megyeépítőipar