2024.04.20, Szombat

Folyamatos a gazdák támogatásainak kifizetése Nógrád megyében

Nógrád Megyei Kormányhivatal

2017.07.03. 14:56

A nógrádi gazdák kevés kivételtől eltekintve már hozzájutottak elnyert támogatásaikhoz az elmúlt napokban. A megyében közel 6,3 milliárd forint utalványozására már sor került a nógrádi gazdálkodók részére. Az előzetes ellenőrzés bevezetésével mintegy 60 százalékkal csökkent a problémás kérelmek száma.

Hirdetés

 

Dr. Szabó Sándor, a Nógrád Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja hétfő délelőtti sajtótájékoztatóján emlékeztetett rá: az uniós és hazai agrár- és vidékfejlesztési támogatások kifizető ügynökségeként működő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 2016. december 31. napján megszűnt. Feladatait a Magyar Államkincstár vette át, azonban a megyei kormányhivatalok működtetik tovább az ügyfélszolgálatokat és folytatják le a helyszíni ellenőrzéseket. A feladatokat Nógrád megyében – a korábban megszokott helyen és változatlan ügyfélfogadási időben – a Nógrád Megyei Kormányhivatal Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztálya végzi Salgótarjánban, a Bartók Béla út 17. szám alatt. A kormánymegbízott a sajtó képviselői előtt a szakterületért felelős főosztály vezetőjét, Bacsa Annamáriát is bemutatta.

 

Nógrád Megyei Kormányhivatal

 

Dr. Szabó Sándor ismertette: a Magyar Államkincstár a 2016. évi egységes kérelmekben igényelt támogatásokra 2017-ben eddig 151,5 milliárd forintot utalványozott, melyből közel 6,3 milliárd Nógrád megyében került kifizetésre. Így a 2016. évi előleg- és részfizetésekkel együtt 2017. június 27. napján országosan 411,4 milliárd forint kifizetésénél tartunk az egységes kérelemhez kapcsolódó támogatások esetén. Ez az összeg az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest 38,6 milliárd forint többletet jelent – húzta alá a kormánymegbízott.

 

A Nógrád megyei támogatások helyzete

Nógrád megye tekintetében, a Vidékfejlesztési Program Agrár-Környezetgazdálkodási Intézkedés (VP-AKG) esetében a 138 jóváhagyott kérelemből 116-ot már kifizettek, a fennmaradó kérelmek esetében az ellenőrzést követően – melyek a gazdák segítőkész közreműködésének köszönhetően mindenféle gond nélkül és gyorsan zajlanak – a lehető legrövidebb időn belül kifizetésre kerülnek – derült ki a sajtótájékoztatón. A Vidékfejlesztési Program Ökológiai gazdálkodás támogatása (VP-ÖKO) esetében mind a 87 beadott kérelem pozitív elbírálást kapott az ellenőrző szerv helyszíni ellenőrzését követően, így 71 ügyfél már megkapta a támogatási összeget és folyamatos a kifizetés a többi termelő részére is.

A Magyar Államkincstár és a Nógrád Megye Kormányhivatal jelentős túlmunkával mindent megtett a kérelmek ügyintézésének lezárása és a kifizetések érdekében, tekintettel a június végéről a hónap közepére előrehozott határidő betartására. A kormánymegbízott hangsúlyozta azt is, hogy ez a gazdák segítő közreműködésének is köszönhető. A főbb jogcímeket illetően a kérelmek ügyintézésének lezárása június 27-re 99 százalékos volt – húzta alá dr. Szabó Sándor. Azok a kérelmek, melyeket a kormányhivatal még nem tudott lezárni, jellemzően birtokvitával, hagyatéki eljárással, bírósági eljárással vagy egyéb, az ellenőrzések során még tisztázandó kérdéssel érintettek – tette hozzá.

Június utolsó hetében országosan az Agrár-Környezetgazdálkodás (AKG) területén 1001 ügyfél részére 2 milliárd 800 millió forint, az Ökológiai gazdálkodás támogatása jogcímre (ÖKO) összesen 135 ügyfélnek 348 millió forint, a SAPS területalapú támogatásnál pedig mintegy 450 millió forint lett jóváhagyva és utalványozva. 2017. június 30-án az AKG és ÖKO esetében, több mint 700 ügyfél részére, 4 milliárd forintot meghaladó összeget utalványoztak. A továbbiakban várható jóváhagyások a zöldítést országosan mintegy 2 milliárd forinttal, a termeléshez kötött anyatehéntartást pedig 1-1,5 milliárd forinttal támogatják majd.

 

A 2017. évi egységes kérelmek beadása

Idén április 7-én nyílt meg az egységes kérelem benyújtó felülete. Nógrád megyében 2791 ügyfél nyújtott be egységes kérelmet a szankciómentes május 15-ig, ezt követően pedig a zárásig még 61-en. A kérelmekkel érintett terület nagysága - a korábbi évekhez hasonlóan - megközelítőleg 5 millió hektár, ebből Nógrád megyében 74 576 hektár.

A kérelmekhez kapcsolódó előzetes ellenőrzés keretében 2016-ban több mint 47 ezer értesítést küldött ki a Kifizető Ügynökség. Idén már csak 26 ezer nógrádi ügyfelet értesítettek valamiféle – a benyújtott kérelmekben található – problémáról, melyek jelentős része túligénylésben, illetve a berajzolt parcellák rajzának átfedésében jelentkezett. Az értesítések kapcsán az ügyfelek feladata az igénylések felülvizsgálata volt. Amennyiben hibát találtak az igényléseikben, azokat 2017. június 19-ig korrigálhatták, amely módosítások alapján elkerülhették az esetleges levonásokat, szankciókat.

Az előzetes ellenőrzés eredményeképpen megközelítőleg 60 százalékkal csökkent a problémás kérelmek száma. A sajtótájékoztató résztvevői megköszönték a gazdák együttműködését is az előzetes ellenőrzésekben való magas arányú részvételében. Mint megfogalmazták: a közös, együttműködő munka eredménye lehet az idei évben beadott kérelmek gyors ügyintézése, ami természetesen a kifizetésekre is pozitív hatással lehet.

GazdaságNógrád Megyei KormányhivatalNógrád megyeVidékfejlesztési Program