2024.04.19, Péntek

Nagy szükség van Nógrád megyében, hogy beinduljon a kommunikáció a helyi piaci szereplők között

kkvhaz.hu, Új Palócország Egyesület

2017.06.27. 15:43

Gulyás József, a KKVHÁZ vezérigazgatója egy igazán őszinte interjút készített Deák Attilával, az Új Palócország Egyesület elnökével. A kérdésekre adott válaszokból többek között kiderül, hogy miben látják a megoldást a térség fellendítése érdekében és ehhez milyen segítségekre lenne leginkább szükségük, továbbá milyen nehézségekkel kell nap mint nap megküzdeniük céljaik elérése érdekében.

Hirdetés

Nógrád lesz a díszvendége Budapesten a június 28-i NGM – KKVHÁZ eseménynek. A télen Balassagyarmat adott helyet a KKVHÁZ Nógrád kezdeményezésnek. A játékos vetélkedőn az Ön által vezetett csapat nyert. Ebben nem kis szerepet játszott, hogy az emberi erőforrás elvándorlását mély beleéléssel fogalmazta meg. Megállítható a további elvándorlás a megyéből?

Készültünk a vetélkedőre, és szerettük volna megnyerni egy szakmailag megalapozott, sikeres előadással.
Az egyesület létrejöttét a tagokban élő tenni akarás hozta létre, amelyet a Salgótarjánban az utóbbi 27 évben nagymértékben romló gazdasági-, társadalmi- körülmények és az ezekre visszavezethető folyamatos elvándorlás váltott ki. Az Új Palócország Egyesületet 10 fiatal salgótarjáni vállalkozó alapította 2016 első felében. Fő célunk Salgótarján, valamint a teljes Palócország felvirágoztatása, a térség gazdasági és társadalmi fejlődésének elősegítése, egy élhetőbb környezet megteremtése érdekében. Az elvándorlás megállítását és ennek a folyamatnak a visszafordítását elsősorban beruházók, nagyvállalatok, multinacionális cégek, valamint beszállítóik Nógrád megyébe csábításában látjuk, mely folyamat hatalmas munkahelyteremtést eredményezne, de a turizmus fellendítésében és felélesztésében is látunk potenciált. Salgótarján és térségéből vándorolt el a helyi lakosság arányában a legtöbb ember, illetve egy mostani kutatásunkból kiderült, hogy a középiskolások 90%-a nem itt tervezi a jövőjét végzettsége megszerzését követően, de versenyképes bérekkel és komoly munkahelyteremtő beruházásokkal a fiatalok 70%-a maradna, továbbá rengeteg embert haza tudnánk hozni nem csak belföldről, de külföldről is kellő munkatapasztalattal és nyelvtudással. Lesz egy kutatásunk is a külföldön, vagy az ország más területein dolgozókra vonatkozóan, mely óriási meglepetést tartogat, és hihetetlen mennyiségű, most még rejtett erőforrást tud majd biztosítani az ide települő cégek számára.

 

Ön a nemzetközi nagyvállalatok betelepülésében látja a megoldást. Ha az állam segítségét kérnék, akkor mire lenne leginkább szükségük?

Ha esetleg rendelkezésre állnak majd források kutatásaink finanszírozására, lényegesen gyorsabban fogunk haladni céljaink megvalósítása felé. Az állam a beruházásösztönző tevékenységünkben és a befektetők megkeresésében, illetve ajánlásában is lehetne partnerünk, mert mi az ország más részeivel ellentétben fogunk tudni rendelkezésre bocsátani megfelelő mennyiségű szakképzett munkaerőt. A mi tevékenységünktől függetlenül is reméljük azért, hogy az állam elősegíti a jövőben az innovatív és a nagy GDP-t előállító cégek idetelepülését. 
Amennyiben elindul a potenciális befektetők megkeresése, a beruházás-ösztönző tevékenység és lesznek olyan nagyvállalatok vagy multinacionális cégek, akik érdeklődését fel tudjuk kelteni, akkor azt várjuk az államtól, hogy minden lehetséges eszközével járuljon hozzá a beruházások elindításához.
Az állam működjön együtt Salgótarján város vezetésével az ipari területek rekultiválásával, kialakításával, illetve annak infrastruktúrális fejlesztésével kapcsolatosan hatékonyan, és ezt a tevékenységét kezdje meg a lehető leghamarabb. 
A turizmus fejlesztését is fontosnak tartjuk: ahhoz, hogy Salgótarján és térsége felkerülhessen az ország turisztikai térképére, nélkülözhetetlennek tartjuk, hogy a megyeszékhelyen legyen megfelelő színvonalú szálloda. Az EU-s pályázatoktól függetlenül az állam kormányzati támogatást nyújthatna a turisztikai fejlesztési tervek megvalósításához.

 

Egy kiadványukban így fogalmaznak „párt függetlenek”. Ennek a kijelentésnek mi lett az eredménye? Mindenki a szövetségesük lett, vagy mindenki távolságot tart.
Mindenképpen szerettük volna alapelveinkben megfogalmazni a pártfüggetlenséget, mivel mi mindenkivel szeretnénk együtt, előre haladni, és együttgondolkodni, akinek ugyanaz a célja, vagy a filozófiája, mint nekünk, hogy jobbá, élhetőbbé tegyük Salgótarjánt. Az Új Palócország Egyesület szeretne együttműködni a mindenkori kormánnyal, a megyei vezetéssel és a városvezetéssel is, bármely pártot is képviselik. Ha egy a célunk, akkor szeretnénk velük együttműködni, együtt alakítani a város jövőjét. Megalakulásunkkor éreztünk egy kis távolságtartást, illetve kivárást részükről, de az egyesület már 1 éves, és hétről hétre bizonyítja, hogy abba az irányba halad céljaival, amiért megalakult, ezért egyre nagyobb bizalmat kapunk minden fél részéről. Sőt, már csatlakoztunk a salgótarjáni és a Nógrád megyei foglalkoztatási paktumokhoz egyaránt, továbbá egyre több megkeresést kapunk különböző szervezetek és államtitkárságok részéről is, ami rendkívül jó visszajelzés, és ez utóbbi találkozóktól nagyon sokat várunk.

 

Nem példa nélküli az országban, hogy a megyék nagy városai rivalizálnak. Így van ez Nógrádban is.
Lát arra esélyt, hogy a megyei értelmiség egy asztalhoz üljön? Esetleg épp egy KKVHÁZ rendezvényen?

Óriási szükség van Salgótarjánban és Nógrád megyében arra, hogy beinduljon a kommunikáció a helyi piaci szereplők között. Amíg nem működik megfelelően az információáramlás közöttük, addig nem fog hatékonyan működni a gazdaság, és nem fognak megoldódni a hosszú távú gazdasági, társadalmi és munkaerőpiaci problémáink sem. Reméljük, hogy létre tud jönni közös célok megfogalmazása után egy együttműködés, és egy hatékony közös munka mind a megyei városok között, mind a helyi vállalkozók körében. A KKVHÁZ rendezvénye egy remek színtere lenne ennek az összefogásnak.

 

Ön kisvállalkozó. 50 embernek ad kenyeret. Mivel foglalkozik és hogy jut energiája egy Új Palócország megalapítására?

Már gyakorlott közgazdászként kerültem közelebb édesapám régóta működő víz-, gáz-, fűtésszereléssel foglalkozó mikrovállalkozásához, ahol láttam a szervezeti problémákat, és ahova rengeteg új ötletet és innovatív megoldást hoztam, majd 2009-ben megalapítottam saját vállalkozásomat is, amely már komplex generálkivitelezéssel és építőanyag kereskedelemmel foglalkozik. A 10 fő alatti létszámról néhány év alatt 40-50 fős létszám irányításáig jutottam el, mely jelen pillanatban alvállalkozókkal együtt sokszor akár 70 ember irányítását jelenti. Nem ritka, hogy 12-14 órákat dolgozok, de a cégem kiváló szakembergárdájának köszönhetően, tudnak tehermentesíteni, ha lokálpatriótaként Salgótarján és térségének segítségére kell sietnem. Az egyesületben történő munkavégzésem nem függ az esetleges szabadidőm rendelkezésre állásától: az utolsó utáni pillanatban vagyunk Salgótarján esetében, itt már nem számít az egyéni érdek, vagy a kényelem. Minden egyes nap számít! Az egyesület elnökségi tagjaival sokszor a magánéletünkről, vagy fontosabb céges eseményekről, tárgyalásokról kell lemondanunk azért, hogy tegyünk a városért, de ezt szívből tesszük és hiszünk abban, hogy sikerül a rendszerváltás óta tartó negatív tendenciát megváltoztatni.

GazdaságSalgótarjánNógrád megyeNGM – KKVHÁZÚj Palócország Egyesület