2024.04.25, Csütörtök

Két épület nyert energiafejlesztést a Megyeszékhelyen

Nográd Megyei Kormányhivatal

2016.10.01. 08:27

Két ingatlan energiahatékonysági felújítására egymilliárd forintot költ uniós forrásból a Nógrád Megyei Kormányhivatal. A salgótarjáni, Csokonai úti közlekedési felügyelet épületét a napokban kezdik el felújítani, hatékonyabbá tenni, míg a Megyeházán várhatóan jövő év tavaszától 2018 tavaszáig tartanak a munkálatok.

Hirdetés

A közlekedési felügyelet, vagy a hogy még többen ismerik, a KPM épülete előtt megtartott projektindító tájékoztatón és bejáráson elhangzott: Magyarország Kormánya partnerségi megállapodásban tűzte ki célul az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság felé történő elmozdulás támogatását. Magyarországon az energiafelhasználás mintegy 40 százaléka épületekben történik. Ha ezeket jól szigeteljük, és megújuló energiaforrásokat használunk, gyermekeink, unokáink nemzedékeinek energiabiztonságát is megteremtjük – mondta el dr. Szabó Sándor kormánymegbízott.

A KEHOP-5.2.2-16-2016-00009 azonosító számú projektre elnyert egy milliárd forint forrását a Kohéziós Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja. A projekt előzményeként a megyei kormányhivatal kidolgozott egy épületkataszteri táblát, amely a hivatal vagyonkezelésében, üzemeltetésében lévő teljes ingatlanállományt, 51 épületet tartalmazta, majd közülük meghatározott szempontrendszer szerinti rangsorolás után 23 épület került kiválasztásra. Ezekre az épületre vonatkozóan energiahatékonysági fejlesztési tanulmány készült. Az ebben foglaltak alapján kiválasztott tíz épületre – amelyek között ott található a Megyeháza és a Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály Közlekedési Osztály – elkészültek a kiviteli tervdokumentációk. Négy épület már korábban megújult e tekintetben, EU-s támogatással és hazai költségvetési kiegészítéssel, s most a Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály Közlekedési Osztályának épületében is megtörtént a munkaterület átadása a kivitelező salgótarjáni Agrober Kft. részére. A Megyeháza energetikai fejlesztése várhatóan 2017 tavaszán kezdődik el, jelenleg a kivitelező kiválasztására lefolytatandó közbeszerzési eljárás előkészítése folyik – mondta el dr. Szabó Sándor.
A kivitelezőnek már átadott épületen nyílászárócsere, fűtési és klimatizáló rendszerek cseréje, hőszigetelés és egyes falrészek cseréje következik, míg a Megyeháza jövő tavasszal induló felújításában külső, illetve  - ahol a díszburkolat ezt követeli meg – belső hőszigetelés, a tető vízzáró szigetelése, nyílászárók cseréje, fűtési és szellőztetési korszerűsítés szerepel a programban

A két salgótarjáni épület a beruházások eredményeként nem csak energetikailag válik „takarékossá”, esztétikailag is megszépül. A fejlesztések további pozitív hozadéka lesz, hogy az ügyintézés környezetbarát, megújuló energiaforrást hasznosító középületekben történik majd, az épületekben dolgozók munkakörülményei javulnak, s olcsóbb lesz a hivatalok működtetése is – jelezte Nógrád megye kormánymegbízottja, hozzátéve: nem lesznek elégedettek, keresik a további lehetőségeket, hogy a kiválasztott tíz épületből jelen projektben nem szereplők energetikai fejlesztését is megvalósítsák.


Dr. Szabó Sándor emellett megjegyezte: Balassagyarmaton is elindul 2017-ben a járási hivatal osztályainak jelenleg több épületben elhelyezett kirendeltségeinek egy épületbe költöztetése, a „csendőrpalotaként” is aposztrofált épület felújítására, energiahatékonnyá alakítására további hétszázmillió forintot költhet a Nógrád Megyei Kormányhivatal.