2024.04.19, Péntek
Továbbra is tart a
police.hu

Továbbra is tart a "Zebra terv"

police.hu

2021.05.12. 17:35

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság és rendőrkapitányságainak munkatársai 2021. május 11-13. között a Zebra terv részeként a közlekedésbiztonsági helyzet javítása és a balesetek megelőzése érdekében visszatérően ellenőrzik a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket. 

Hirdetés

A gyalogosok – a kerékpárosok mellett – a közúti közlekedés legvédtelenebb, legsérülékenyebb résztvevői, amely indokolja, hogy kiemelten odafigyeljünk rájuk.

Tapasztalat, hogy a gyalogosok elsőbbségére vonatkozó szabályokat viszonylag kevés járművezető tartja meg. Például másik útra történő bekanyarodás során nem biztosítanak elsőbbséget az úttesten áthaladó gyalogosok részére, vagy párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesten lévő kijelölt gyalogos-átkelőhelynél a gyalogosok átkelése miatt megálló másik jármű mellett szabálytalanul haladnak el. Ezek a szabályszegések mind kiemelt baleseti kockázatot jelentenek.

A fokozott óvatosságra különösen nagy szükség van a városok belterületi csomópontjainál, a bevásárlóközpontok, vasúti és autóbusz pályaudvarok környezetében, illetve a gyermekek, a fiatalok és az idősek által látogatott intézmények közelében.

 

AktuálisNógrád Megyei Rendőr-főkapitányságZebra terv