2024.03.29, Péntek
Új hőközpontokat kapott a megyeszékhely legnépesebb lakótelepe
Beszterce-tér (Vasas Ádám/Építészforum)

Új hőközpontokat kapott a megyeszékhely legnépesebb lakótelepe

magyarepitok.hu

2021.04.12. 08:08

Penta munkájával újult meg a salgótarjáni lakótelep és a városi strand távhőellátása.

Hirdetés

A Penta Általános Építőipari Kft. végezte a nógrádi megyeszékhely Beszterce lakótelepének távhő fejlesztését, és a strandfürdő hőellátását biztosító vezeték korszerűsítését – derült ki a beruházás pénteki projektzáró rendezvényén.

Az online eseményen Méhes András, a Salgó Vagyon Salgótarjáni Önkormányzati Vagyonkezelő és Távhőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója ismertette a projekt történetét és főbb elemeit. Elmondta, hogy 2016 óta foglalkoznak a távhőrendszer korszerűsítésének témájával, és a projekt 2017-ben el is indult. Hozzátette, hogy a beruházás végső összege 388 millió forint, amelyből a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretén belül elnyert támogatás összege 133 millió forintot tesz ki.

Hőközpont Fotók: Salgó Vagyon Kft.

 

A legnagyobb szigetüzem korszerűsítése történt meg

Ezt követően Kaszás István, a Salgó Vagyon Salgótarjáni Önkormányzati Vagyonkezelő és Távhőszolgáltató Kft. Hőszolgáltatási divízióvezetője tartotta meg szakmai prezentációját.

A szakember elmondta, hogy 1965-ben indult a város távhőszolgáltatása. A rendszer legnagyobb szigetüzeme a Beszterce lakótelep, amelyen 1998-ban, illetve 2010-ben történtek jelentősebb fejlesztések, így mostani beruházás már időszerűvé vált.

Kaszás István ismertette a projekt három elemét:

  • az első elem során megtörtént a kazánház rekonstrukciója,
  • második elem során a stradfürdő vezetékeinek megújítását végezték,
  • harmadik lépésként megtörtént a felhasználók távhőre kapcsolása, amelynek során hőközpontokat, illetve és távvezetékeket kellett építeni.
Kazánház

Strandfürdőt érintő fejlesztések várhatók

A beruházás során 5 tízemeletes épület csatlakozása történt meg, amely épületenként 63-65, összesen 317 új fogyasztó csatlakozását jelenti a távhőszolgáltatáshoz.

A strandfürdő hőellátását biztosító vezeték korszerűsítésére is sor került. Ez azért vált szükségessé mert a magasvezetésű vezetékpár szigetelése rossz állapotú és túlméretezett volt, illetve a jövőben komolyabb fejlesztések várhatók a fürdőben, amelyeket a leromlott állapotú vezetékekkel nem lehetne végrehajtani.

A projekt során elbontottak 2 pellet tüzelésű és 2 gázkazánt, valamint beépítettek 4 gázkazánt, korszerűsítették a távfűtési vezetéket, és megépült 5 távfűtési hőközpont valamint 9 távfűtési akna.

 

Strandot bekötő vezeték 

A projekt eredményeképp

  • megtörtént 316 lakás bekapcsolása a távhő rendszerbe,
  • a kazánház kapacitása lehetővé teszi további felhasználók bekapcsolását,
  • a strandot ellátó vezetékpár lehetővé teszi további fejlesztések távhővel való ellátását a strand területén,
  • csökken a földgázfelhasználás és az üvegház hatású gázok kibocsátása.

Mindezeknek köszönhetően az új felhasználók költséghatékonyabb és magasabb komfortfokozatú szolgáltatáshoz jutnak, javulnak a lakótelep helyi környezeti körülményei, és a beruházás hozzájárul a környezeti terhelés csökkenéséhez.

Galéria

AktuálisSalgótarjánenergetikai korszerűsítésPenta Általános Építőipari Kft.