2024.03.28, Csütörtök
Egészen extrém pályákon is száguldhatnak a bringasport kedvelői
illusztráció - Envato

Egészen extrém pályákon is száguldhatnak a bringasport kedvelői

magyarepitok.hu

2021.04.19. 07:30

Országszerte 36 településen épülnek bringaparkok, melyeken a legkülönbözőbb pályatípusok valósulhatnak meg.

Hirdetés

Több mint 1,1 milliárd forintból 39 új bringa- és görpark épül az Aktív Magyarország programban 2022 tavaszáig − közölte az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda pénteken.

A kormánybiztosi iroda a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) bevonásával 2021-ben is Országos bringapark programot hirdetett azzal a céllal, hogy Magyarországon minél nagyobb számban és minél magasabb színvonalon álljon rendelkezésre a sportolni vágyók számára bringa- és görpark.

A kormánybiztosi iroda az 50 százalékos önrész mellett idén 558 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújt ilyen létesítmények építésére, így

36 új bringapark és 3 görpark épül az országban 1,1 milliárd forintot meghaladó értékben.

 

Fejlesztik a parkok környezetében lévő infrastruktúrát is

A hozzájárulási összegeket nem kizárólag a bringaparkok építésére, hanem a közvetlen környezetükben felépülő, felújítandó infrastruktúra fejlesztésére is fordíthatják a jelentkezők. A program lebonyolítója az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK).

A tájékoztatás szerint a támogatásra minden olyan önkormányzat, önkormányzati szerv, nemzetipark-igazgatóság, erdészeti szervezet, sportegyesület, natúrpark, egyházi szervezet, illetve egyéb civil- és gazdasági szervezet jelentkezhetett, amely többek között vállalta, hogy beruházását legkésőbb 2022. március 31-éig megvalósítja.

A közlemény szerint

a létrejövő parkok célja, hogy az óvodás és alsó tagozatos korú gyermekek számára épült hagyományosabb játszóterekből már kinőtt fiatalok számára ne a digitális világ legyen az egyetlen alternatíva a szabadidő eltöltésére.

 

A kezdők és az extrém sportot kedvelők is találnak számukra megfelelő pályát

Az építési program támogatási kerete számos különböző pályatípust tartalmaz:

  • pályázók single trailek (egynyomvonalas, földutas pálya);
  • pumpapályák (épített, egyensúlyérzéket fejlesztő ügyességi pálya);
  • és kifejezetten az extrém sportok szerelmeseinek szánt BMX-, triál- és görparkok, valamint dirt/freeride pályák létesítését vállalták.

A pályák országszerte 36 településen épülnek fel, közöttük kisebb lélekszámú községek éppúgy megtalálhatóak, mint nagyobb városok. Bringaparkok épülnek Balassagyarmaton, Békéscsabán, Biatorbágyon, Budakeszin, Budapesten Kőbányán és Újbudán is, továbbá Cegléden, Domaszéken, Dorogon, Gencsapátin, Győrött, Gyulán, Hajdúböszörményben, Hosszúhetényben, Iszkaszentgyörgyön, Karcagon, Kiskunfélegyházán, Komlón, Kozármislenyen, Mátraszentistvánon, Nagymaroson, Nemesvámoson, Pápán, Pécsett, Sopronban, Szekszárdon, Szentgotthárdon, Szurdokpüspökin, Tarjánban, Vácott, Vácrátóton, Velencén, Veszprémben, Zircen, illetve Debrecenben, ahol azonnal két ilyen létesítmény is épül.

Görparkok Fóton, Győrött és Törökbálinton létesülnek.

AktuáliskerékpárútbringaparkgörparkAktív MagyarországMagyar Kerékpáros Turisztikai SzövetségAktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ