2024.04.19, Péntek
Szlovák-magyar programban dolgoznak a Duna és az Ipoly menti élővilág bemutatásán
A kép illusztráció - Ipolytarnóci Ősmaradványok facebook

Szlovák-magyar programban dolgoznak a Duna és az Ipoly menti élővilág bemutatásán

mti

2021.01.16. 14:19

A munka része a Nógrád megyei ipolytarnóci ősmaradványok területének további feltárása és a szlovákiai Karva szolgáltatásainak fejlesztése.

Hirdetés

A szlovák-magyar határon átnyúló Interreg program vezető partnere a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, partnere a szlovákiai Karva község önkormányzata, együtt 992 ezer eurót költhetnek el az északnyugat-délkeleti idegenforgalmi tengely erősítésére.

A BNPI kezelésében lévő Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület elsősorban a miocén korú, 17 millió éves ősvilág folyóparti, mozaikos vizes élőhelyekkel tarkított élővilágának összegző rekonstruálását és színesebb bemutatását, Karva pedig a mai folyóparti élővilág interpretációját valósítja meg a fejlesztésben.

Karvát és Ipolytarnócot egy mobilapplikáción is elérhető kerékpáros útvonallal kötik össze, amely illeszkedik az Eurovelo6 útvonal szlovák szakaszához.

Ipolytarnócon az akadálymentesítési szempontokat is figyelembe vevő fejlesztés legfőbb célja az Ősvilági Pompeji világhírű nyomfosszíliáinak megőrző felmérése.

A projektelem az 1900-ban elkezdődött lábnyomos homokkő feltárások ősfelszínének hiánypótló, nagy pontosságú, háromdimenziós lézerszkennelésére és a gerinces állatfajokban gazdag, egzotikus ősvilág legújabb palaeontológiai felfedezéseinek háromnyelvű (magyar-szlovák-angol) tudományos-rekonstrukciós bemutatására koncentrál a geológiai tanösvény második védőcsarnokának térségében.

A beruházást 2022 novemberére fejezik be.

AktuálisBükki Nemzeti Park IgazgatóságaIpolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület