2024.04.25, Csütörtök
Salgótarjánba érkezik a vándorkiállítás
pixabay - illusztráció

Salgótarjánba érkezik a vándorkiállítás

nograd.katasztrofavedelem.hu

2020.08.02. 08:00

Augusztus 3-án Salgótarjánba érkezik a 150 éves a Magyar Tűzoltóság című vándorkiállítás és augusztus 7-ig lesz megtekinthető a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon.

Hirdetés

A jubileumi emlékév előtt tisztelegve a Katasztrófavédelem Központi Múzeumának köszönhetően országos vándorkiállítás indult útjára, mely gróf Széchenyi Ödön munkásságától, az első hivatásos tűzőrség megalakulásától napjainkig mutatja be a magyar tűzoltóság azóta eltelt másfél évszázadának történetét.

A korabeli dokumentumokkal, metszetekkel és fényképekkel gazdagon illusztrált tablókon keresztül a látogatók megismerhetik, hogyan vált a tűzoltóság a 19. század végétől kezdve lelkes polgári önkéntes mozgalomból a városok szervezett, hivatásos testületévé, a tűzoltás és a mentés pedig speciális ismereteket igénylő önálló új szakmává. Hogyan álltak helyt tűzoltóink a 20. századi világégések idején, majd jött létre 1948-ban az állami tűzoltóság, végül a rendszerváltást követően hogyan alakult meg az egységes katasztrófavédelem. A szervezeti átalakulásokon, technikatörténeti fejlődésen, néhány emlékezetes tűzeseten túl megemlékezünk a szakma nagyjairól is, és nem utolsó sorban a képek segítségével betekintést nyerhetünk a régebbi korok tűzoltóinak munkájába.

A tárlat látogatásának lehetőségéről és módjáról a (+36) 32/521-037 vagy (+36) 32/521-030 telefonszámon lehet érdeklődni.

A vándorkiállításra ellátogatóknak az Igazgatóság területén a szájat és orrot eltakaró maszk vagy kendő viselése kötelező. Kérjük Önöket, hogy a program során tartsák be a 1,5 méteres védőtávolságot. A bejárathoz kézfertőtlenítőt helyezünk ki.

AktuálisSalgótarjánNógrád megyevándorkiállításMagyar Tűzoltóság