2024.04.24, Szerda

Szabadtéri tárlattal állítanak emléket Balázs Jánosnak Salgótarjánban

mti

2018.04.13. 11:19

A szobor mellett lévő lakóépület oldalsó falát szépítik meg a Március 15. út és a Pécskő út kereszteződésénél. 

Hirdetés

Szabadtéri tárlattal állítanak emléket Balázs János nemzetközileg is elismert, roma származású festőművésznek, költőnek Salgótarjánban a városszépítő egyesület önkéntesei; a munka szombaton kezdődik Balázs János szobrának közelében, a tárlatot vasárnap délután nyitják meg - tájékoztatta az MTI-t Kelemen Tímea szervező a "Sakkozzuk ki!" Akciócsoport tagja csütörtökön.


Közösségi festés során újul meg a terület, az előre elkészített látványtervek alapján bárki bekapcsolódhat majd az alkotásba.
A fal elemei Balázs János festményeinek hangulatát idéző pasztellszíneket kapnak, a felület központi részére pedig egy, a festőművész tipikus motívumait ötvöző montázst festenek fel. 
Az így elkészült felületre Balázs János festményeinek reprodukciói és versrészletei kerülnek, időtálló tablókon. 

A tárlat anyaga a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum tulajdonában lévő képzőművészeti és irodalmi gyűjteményből, a múzeum hozzájárulásával készül el. 

 

A közösségi élményfestésre szombaton 10 órától várják az önkénteseket. Vasárnap délelőtt helyezik ki a képeket, 15 órakor pedig ünnepélyes keretek között megnyitják Salgótarján második szabadtéri tárlatát. A képeket Botos Zoltán festőművész ajánlja majd a közönség figyelmébe, ünnepi köszöntőt mond Huszár Máté alpolgármester, a térzenét a Kaly Chirikli biztosítja. 

A Sakkozzuk ki! Akciócsoport 2017 őszén készítette el Salgótarján első állandó szabadtéri kiállítását. Akkor az egykori II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola falát választották helyszínül, a tárlat a város természeti kincseit mutatja be.
A négy éve működő akciócsoport tovább szélesítené a kezdeményezést, terveik szerint nyáron újabb szabadtéri tárlat és egyben közösségi tér nyílik a belváros egyik frekventált területén.

AktuálisSalgótarjánBalázs JánosSzabadtéri tárlat