2024.03.29, Péntek

Salgótarjáni középiskola nyerte el a vándorkupát

Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

2018.04.12. 11:44

Huszonötödik alkalommal rendezték meg a Katasztrófavédelmi Ifjúsági Verseny Nógrád megyei területi döntőjét szerdán Salgótarjánban.

Hirdetés

Nógrád megye öt általános iskolás és öt középiskolás csapata elméletben és gyakorlatban is bizonyíthatta a tanév során elsajátítottakat. Általános iskolások korcsoportjában a nőtincsiek hatodjára is megvédték első helyüket, a középiskolások versenye pedig idén a salgótarjáni „gépiparisok” győzelmét hozta.

 

A XXV. Katasztrófavédelmi Ifjúsági Verseny Nógrád megyei területi döntőjét április 11-én rendezte meg Salgótarjánban a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Nógrád Megyei Polgári Védelmi, Katasztrófavédelmi és Polgárőr Egyesület. A délelőtti megnyitón Juhász László tűzoltó alezredes, megyei polgári védelmi főfelügyelő köszöntötte a két korcsoportban - 5-8. és 9-13. évfolyamos kategóriában – megjelent tíz csapat fiataljait és felkészítő tanáraikat, majd röviden ismertette a verseny menetét. A négyfős csapatok azért versenyeztek, hogy kiderüljön: Nógrád megyében ki tud a legtöbbet a veszélyhelyzetekről, az elsősegélynyújtásról, vagy éppen az árvíz elleni védekezésről, és ki a legméltóbb arra, hogy az országos döntőn képviselje szűkebb hazánkat. A csapatok tagjai között, csakúgy, mint az előző években, sok új diák jelent meg, és természetesen voltak olyanok is, akik már az előző évi versenyeken is képviselték iskolájukat. A verseny résztvevői mind elméletben, mind gyakorlatban bizonyíthatták rátermettségüket, valamint azt, hogy mi mindent sikerült elsajátítaniuk az elmúlt évben folytatott tanulmányaik és a versenyt megelőző hetekben történt felkészülésük során. A veszélyhelyzetekre való felkészülés komplex feladat, így a versenyen nemcsak a hagyományos – polgári védelmet, tűzbiztonságot és iparbiztonságot felölelő – feladatok vártak az általános és középiskolásokra, hanem olyanok is, amelyek fejlesztik a közlekedésbiztonsági, környezetbiztonsági, vagy az önmentési képességeiket.

A diákoknak az első két versenyállomáson tesztlap kitöltése volt a feladat: a Magyarország nagy tavain működő viharjelző rendszerrel kapcsolatos kérdéssort a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület állította össze, illetve a katasztrófavédelemmel kapcsolatos általános ismereteikről is számot kellett adni a versenyzőknek. További feladataik között szerepelt az iparbiztonsági activity, a veszélyes anyagok szimbólumainak kirakása és a veszélyes anyagok beazonosítása, akadálypálya, vízkár-elhárítás, lakosságvédelem – elzárkózás és felkészülés a kitelepítésre, szivattyúkezelés, de fel kellett ismerniük a tűzoltók védő- és beavatkozó eszközeit, valamint a lakossági riasztási hangjelzéseket is. A Karancs Speciális Mentőszolgálat (a Palóc Mentőcsoport tagja) közreműködése mellett különböző kötési módok bemutatása is feladat volt, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság által működtetett állomáson közlekedésbiztonsági ismereteikből kellett számot adni, a Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezete pedig szabályos sérültszállítás és egészségügyi ellátás terén kérte számon a fiatalokat.

 

Az eredmények az alábbiak szerint alakultak:

Általános iskolások:

I. Nőtincsi Általános Iskola

II. Móra Ferenc Általános Iskola – Dorogháza

III. Magyarnándori Általános Iskola

IV. SÁIK Kodály Zoltán Tagiskolája

V. Héhalmi Általános Iskola

Középiskolások:

I. Salgótarjáni SZC Stromfeld Aurél Gépipari, Építőipari és Informatikai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

II. Fáy András Szakképző Iskola és Kollégium - Bátonyterenye

III. Mikszáth Kálmán Líceum – Pásztó

IV. Salgótarjáni SZC Táncsics Mihály Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

V. Mikszáth Kálmán Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola - Balassagyarmat

 

A Nógrád Megyei Védelmi Bizottság 2014-ben megalapította a verseny vándorserlegét, amelyet az induló csapatok közül legtöbb pontot elérő csapat vehet át minden évben. A díjat tavaly a Nőtincsi Általános Iskola diákjai vihették haza, idén viszont a Salgótarjáni SZC Stromfeld Aurél Gépipari, Építőipari és Informatikai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája hódították el egy évre a vándorserleget.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság különdíját a közlekedési ismeretek állomásnál legjobban teljesítő csapat, vagyis a dorogházi Móra Ferenc Általános Iskola kapta.

Különdíjat ajánlott fel a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület a viharjelzéssel kapcsolatos ismeretekből készített totón két legjobb teljesítményt nyújtó csapatnak, így a dorogházi Móra Ferenc Általános Iskola, valamint a pásztói Mikszáth Kálmán Líceum diákjainak.

Az elismeréseket Antal István tűzoltó ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgatóhelyettes és Faragó Sándor tűzoltó alezredes, a Nógrád Megyei Polgári Védelmi, Katasztrófavédelmi és Polgárőr Egyesület elnöke adták át a diákoknak, akik egyben gratulációjukat fejezték ki minden indulónak. Külön megköszönték a Palóc Mentőcsoport, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság és a Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Tagszervezetének a versenyen való részvételét.

 

Nógrád megyét tehát az általános iskolások mezőnyéből az idén zsinórban már hatodszor legjobban teljesítő nőtincsi iskola csapata, míg a középiskolások versenyéből győztesen kikerülő salgótarjáni „gépiparisok” képviselhetik majd a VIII. Országos Rendőr- és Tűzoltónap keretében megrendezésre kerülő Országos Katasztrófavédelmi Ifjúsági Verseny budapesti döntőjén április 21-én.

A résztvevő csapatoknak ez úton is gratulálunk, az országos döntőbe jutó két csapatnak sikeres felkészülést és eredményes részvételt kívánunk!

AktuálisSalgótarjánNógrád Megyei Katasztrófavédelmi IgazgatóságKatasztrófavédelmi Ifjúsági VersenyNőtincs