2024.04.25, Csütörtök

Naperőmű beruházások Nógrádban

Balassagyarmat Városháza

2018.04.10. 13:09

Balassagyarmat városa kiemelkedik a zöld beruházók közül, hiszen pályázatokon elnyert környezetvédelmi beruházásainak összértéke meghaladja a 3 milliárd forintot.

Hirdetés

Balassagyarmat és 15 környékbeli település lakossági és vállalati elektromos energiaigénye jelenleg 15-17 MWatt. Nógrád megye gazdasági központjában, a Balassagyarmat-Szügy iparterületen 4 napelem-park kezdi meg működését, amelyek összteljesítménye eléri a 32 MWattot. Ezekkel a beruházásokkal hosszú távon biztosítottá válik egész Nyugat Nógrád megújuló energiával történő környezetbarát elektromos energiaellátása. 

A térségben az elkövetkező két évben ezen túl 134 középületet korszerűsítenek energetikailag, az így várható megtakarítás meghaladja az évi 200 millió forintot, ennyivel olcsóbb és környezetkímélőbb lesz a közintézmények működtetése.


Balassagyarmat városa kiemelkedik a zöld beruházók közül, hiszen pályázatokon elnyert környezetvédelmi beruházásainak összértéke meghaladja a 3 milliárd forintot. Ezek keretében 28 hektárnyi zöldterület rehabilitációjára kerül sor, számos park újul meg, több ezer növényt telepítenek, 11 középület újul meg energetikailag, hat gazdaságtalan épületből a volt Határőrségbe költözik a Kormányhivatal, 6km kerékpárút épül, a környezetbarát vízgazdálkodást az Ipoly holtág rekonstrukciója és ciszternák építése szolgálja majd, és nem utolsó sorban 3 hektárnyi használaton kívüli egykori gazdasági területet reaktiválnak gazdasági és állatvédelmi célra.

A város az elmúlt évtizedben sikeres energia-beszerzései révén, 37 energetikailag is megújult középülete, biomassza fűtéses kórháza által, a közvilágításban több mint 500 lámpa döntően LED-es cseréjével, 58 napelemes lámpa kihelyezésével további közel 300 millió forintot takarított meg, és jelentősen csökkentette a város ökológiai lábnyomát.
 

AktuálisBalassagyarmatSzügynapelem-park