2024.04.19, Péntek

Jól teljesítették az irányszámokat a nógrádi polgárőrök

opsz.hu

2018.04.17. 11:30

Megtartotta éves beszámoló közgyűlését április 14-én a Nógrád Megyei Polgárőr Szövetség, ahol az is elhangzott: Bár csökkent a megye előző éves költségvetésének összege, a polgárőrök mégis teljesíteni tudták a vállalt feladataikat.

Hirdetés

Zsúfoltságig megtelt Héhalomban, április 14-én a Közösségi Ház nagyterme, hogy a polgárőrök és a meghívott vendégek megismerhessék a Nógrád Megyei Polgárőr Szövetség 2017. évi működéséről szóló beszámolóját. Ott volt dr. Nagy László rendőr dandártábornok, Nógrád megye rendőr-főkapitánya, dr. Budai István büntetés-végrehajtási dandártábornok, a Balassagyarmati Börtön és Fegyház parancsnoka, dr. Tündik Győző rendőr alezredes, Kállói Rendőrőrs parancsnoka, Csörsz Zsuzsanna pénzügyőr őrnagy, Nemzeti Adó- és Vámhivatal képviseletében. Az Országos Polgárőr Szövetség elnöke – bár nem tudott megjelenni – olyan fontosnak tartja a nógrádi polgárőrök munkájának elismerését, hogy két elnökhelyettesét is delegálta az értekezletre, név szerint Markos György külkapcsolatokért illetve Csóra György oktatásért felelős elnökhelyetteseket.

A rendezvényt Bakos József, Héhalom polgármestere köszöntötte és beszédében kiemelte a polgárőrök munkájának fontosságát. Megfogalmazta, hogy a polgárőrök nélkül ma nem lenne közbiztonság.
Vass Miklós, a Nógrád Megyei Polgárőr Szövetség elnöke a beszámolója során elmondta, hogy a megye polgárőrei az előirányzatoknak megfelelően teljesítették a szolgálatok ellátását. Részt vettek minden nagyobb programban, projektben, kiemelten kezelték a Szomszédok Egymásért Mozgalomban való részvételt, amelyet immár 22 éve folytatnak. A polgárőrök létszáma 2017. december 31-vel meghaladta a 2850 főt. 

Vass Miklós büszkén emelte ki, hogy az ifjú polgárőrök létszáma is emelkedő tendenciát mutat, ami jelenleg 157 fő. 2017-ben a lejelentett szolgálatok száma 516 ezer óra felett volt, ebből a rendőrséggel közös szolgálat 26 ezer óra. Átlagosan egy polgárőr 181 óra szolgálatot teljesített. Az elnök elmondta azt is, hogy pénzügyi gazdálkodásuk javarészt a járások és egyesületek fenntartására összpontosult, a megyei fenntartásra a pénzek engedélyezett 20 százalékát sem használták fel. Az elmúlt évben a támogatások 86%-át az egyesületek működésére fordították. Az OPSZ és a megye felügyelő bizottsága, belső ellenőrzése négy ellenőrzést tartott 2017-ben, szabálytalanságot, törvénytelenséget és pénzügyi hiányt nem találtak.
„Az elmúlt időszakban folytattuk a megkezdett munkát, továbbra sincs szándékunkban önálló tagozatok létrehozására és az erők gyengítése – mondta Vass Miklós majd hozzátette - A polgárőrségnek vissza kell térnie a gyökerekhez. A gyalogos, emberközeli, közvetlen polgárőr szolgálat népszerűsítése a fő feladat. A megyei lefedettség és létszám évről évre lényegesen javult, a technikai felszereltség fejlődött a rendőrség jóvoltából, ám saját erőből sajnos ez nem valószínű ebben az évben, az OPSZ csökkenő támogatásának köszönhetően. Az elmúlt több mint huszonhét év egyre hatékonyabb és szervezettebb munkával telt, és nem volt haszontalan. Továbbiakban is megyei szinten szeretnénk megfelelni a szolgálatok elvégzésében, képzésben és a kapcsolatok tartása terén.”
 

Csóra György beszédében kiemelte, hogy Magyarország az egyik legbiztonságosabb ország Európában, sőt akár a világban is, ami köszönhető a kormányzatnak, a rendőrségnek és a polgárőrségnek is, és ezzel elérték, hogy a lakosság szubjektív biztonságérzete növekedett. Majd nyomatékosította: Nem kell minden polgárőrnek mindenhez érteni, hanem arra kell törekednünk, hogy amit felvállaltunk, azt megfelelően tudjunk teljesíteni. Dr. Nagy László rendőr dandártábornok is megköszönte a polgárőrök áldozatos munkáját, miközben szemléltette a közös munka eredményeit, külön megemlítve a fiatal polgárőröket, akikre nagy szükség van. Prof. Dr. Bánfi Ferenc nyugalmazott rendőr vezérőrnagy, mint Bér település polgárőr vezetője arról beszélt, hogy a településükön már több mint három éve nem történt bűncselekmény, és ez annak is köszönhető, hogy az önkormányzat elfogadta a bűnmentes településért indított programot. Markos György pedig a vidám hangvételű hozzászólásában először a múltat idézte meg, majd a problémákat nem tagadva bejelentette, az OPSZ alapszabály módosítást kezdeményez annak érdekében, hogy a szervezetben csak olyan polgárőr legyen „aki megfelelően csinálja dolgát”. Mint mondta: Renitensre nincs szükség.


Miután a közgyűlés elfogadta az elhangzott beszámolókat, elismerések átadására került sor. Dávid Barbara a Polgárőr Érdemkereszt Arany fokozatát, míg Csörsz Zsuzsanna pénzügyőr őrnagy, Mesterné Bálint Veronika, Odler Ferenc és Bakos József a Polgárőr Érdemkereszt Ezüst fokozatát vehette át.
A rendezvény végén a helyi katolikus atya megszentelte és megáldotta a polgárőrök újonnan kapott szolgálati autókat.
forrás: opsz.hu (Lőwinger)

AktuálisHéhalomNógrád Megyei Polgárőr Szövetség