2024.04.24, Szerda

Helyi alkotókra is emlékeznek Salgótarjánban

mti

2018.04.11. 09:32

Salgótarjánban irodalmi előadást, helyi szerzőkre emlékező felolvasást és filmbemutatót is szerveznek a költészet napján, Pásztón és Balassagyarmaton saját maguk mutatják be kedves verseiket az érdeklődők.

Hirdetés

Salgótarjánban négy programra is várják az irodalom és a kultúra kedvelőit szerdán. Délelőtt Mindennemű emberi dolgokhoz címmel rendeznek irodalmi előadást a Balassi Bálint Megyei Könyvtár és az önkormányzat szervezésében, a Zenthe Ferenc Színház Versvándorok csoportja közreműködésével. 

A központi ünnepség után a résztvevők átsétálnak a Fő téri Radnóti Miklós-szoborhoz, ahol elhelyezik az emlékezés virágait, majd az ünnepet a József Attila-domborműnél zárják a költő nevét viselő művelődési központban ünnepi gondolatokkal és koszorúzással.

Délután a Radnóti-szobornál a Balassi Bálint Asztaltársaság és a Pál József Alkotói Kör felolvasásra várja a városlakókat "helyi szerzőktől - helyi szerzők által". A programmal a 2001-ben elhunyt Szepesi József íróra, költőre és a 2008-ban elhunyt Marschalkó Zsolt drámaíró, költőre emlékeznek.

Kora délután Shah Timor A csillag-igazgató vén remete - Balázs János művészete című filmjét mutatják be a Dornyay Béla Múzeumban a magyar költészet napja és a roma kultúra napja alkalmából. Balázs János (1905-1977) roma származású festőművész Salgótarjánban, a pécskődombi cigánytelepen fejlesztette műveltségét, és alakította ki sajátos, csak rá jellemző világszemléletét, hogy képein, színeivel, formáival különleges világot tárjon nézői elé.
Kora este Vándor Éva Jászai Mari-, Vastaps- és Zenthe-díjas színésznő lesz a Zenthe Szalon vendége.

 

Balassagyarmaton szerdán este a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban rendezik a Legkedvesebb verseink című programot, amelyen az érdeklődő városlakók mondják el vagy olvassák fel a hozzájuk közel álló verseket. A rendezvény házigazdája a Gyarmati Színkör.

 

Pásztón Versmaratont szerveznek: a Teleki László Városi Könyvtárban 9 és 16 óra között óvodások, iskolások és felnőttek ismertetik meg egymással kedves verseiket.

AktuálisSalgótarjánPásztóBalassagyarmatKöltészet Napja