2024.03.28, Csütörtök

Bejárta Görbeországot a Nógrád megyei kormánymegbízott

Nógrád Megyei Kormányhivatal

2018.04.06. 10:36

Dr. Szabó Sándor, a Nógrád Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja a megye mind a 131 településvezetőjével találkozott, egyeztetett az elmúlt évek során. A feladat önként vállalt volt annak érdekében, hogy a térségről egy teljes képet kaphasson első kézből, közvetlenül a nógrádi települések vezetőitől.

Hirdetés

Önként vállalt feladata volt, hogy ez alatt a parlamenti ciklus alatt a megye összes településére eljusson és a helyi hivatalokban elbeszélgessen a polgármesterekkel, jegyzőkkel, továbbá megismerkedjen az ott dolgozókkal - emelte ki dr. Szabó Sándor. A Nógrád megyei kormányhivatal vezetőjétől azt is megtudtuk, hogy egyedül autózta át Nógrád megyét Zabartól Hontig, Ipolytarnóctól Kállóig. A megye bejárása összesen 29 napot vett igénybe, jellemzően napi 4-6 polgármesteri találkozóval.

- Nyolcvan oldalnyit jegyzeteltem az utamon, nagyon tanulságos volt a körút. Elsőként le kell szögezzem: csodálatos megyében lakunk. Nagyon javaslom azoknak, akik csak kis részeit ismerik a Palócföldnek, hogy nem feltétlenül csak Egyiptomban vagy Thaiföldön érezheti magát kellemesen az ember, hanem sokkal közelebb is. Annyi kincset rejt ez a megye, hogy sokszor felesleges drágán és sokat utazni.

A nógrádi kormánymegbízott elöljáróban kiemelte: meggyőződése, hogy a rendszerváltás egyik legnagyobb eredménye és sikere az önkormányzatiság megvalósítása és működtetése. Hozzátette azt is, hogy különösen igaz ez a jellemzően aprófalvas megyénkre, hiszen a legnagyobb érték a sokszínű kisközösségek léte és minél magasabb szinten való menedzselése.

- Ezt a nem könnyű feladatot vállalják a helyi vezetők és a hivatalok dolgozói. Kalapot is emelek előttük, különös tekintettel arra, hogy ennyi tapasztalat birtokában felelősséggel állítom, hogy az utóbbi időben feladatukat egyre nehezebb körülmények között teszik. Miközben - egyébként teljesen helyesen - az állami közigazgatásban dolgozók fizetése jelentősen emelkedett, most már jelentős a lemaradás az önkormányzati szférában és ez hosszabb távon tarthatatlan. A polgármesterek kevesebbet keresnek, mint a helyi intézményvezetők, pedagógusok, az önkormányzati hivatalok dolgozóit pedig kevés fizetésük miatt nagyon könnyű elcsábítani a privát szférába. Különösen igaz ez a pénzügyi szakemberekre. Ráadásul a belső viszonyoknak sem tesz jót, hogy a bérminimumok alulról jövő nyomása miatt alig lehet érzékelhetően megbecsülni a régóta jól teljesítő dolgozókat. Pár nappal a parlamenti választások előtt fontos hangsúlyozni, hogy felelős kormányzás a továbbiakban ennek a figyelembe vétele nélkül nem képzelhető el - ha folytatjuk, ezzel is feltétlenül foglalkozni kell.

A Nógrád Megyei Kormányhivatal vezetője megfogalmazta: azt is látja, hogy a közös önkormányzati hivatalok kialakításakor egy kicsit túl magasra sikerült tenni a minimum lakosságszámot. Emiatt előfordulnak megyénkben olyan "kényszerközösségek", ahol az öt-hat település nehezen működtethető együtt. Erre a kérdésre is oda kell majd figyelni a jövőben, meg kell vizsgálni, hogy ilyen esetekben hogyan biztosítható a jelenleginél nagyobb önállóság, függetlenség és egyben hatékonyság - fogalmazta meg dr. Szabó Sándor.

- Azért mondom mindezeket az állami közigazgatás képviselőjeként, mert a "jó és szolgáltató állam" - amiért már nyolc éve dolgozunk - nem képzelhető el jól működő önkormányzatok nélkül, hiszen egymás munkáját egészítjük ki. Örömmel állapítottam meg ugyanakkor, hogy az állami és önkormányzati feladatok arányainak átrendezése a hivatalok között zökkenőmentesen zajlott a megyében, a járási hivatalok és a helyi önkormányzatok viszonya, munkakapcsolata megnyugtatóan rendezett. Egyébként pedig csodálatos dolog látni, hogy a helyi vezetők - kihasználva a különböző pályázati lehetőségeket - miként építik, szépítik településeiket, hogyan termelnek helyben gyümölcsöt, zöldséget, hogyan használják azt fel a helyi és körzeti közétkeztetésben, mily módon ápolják a néphagyományokat, milyen lelkesen szervezik a falusi rendezvényeket, hogyan tartják a kapcsolatot a testvértelepülésekkel. A fenti általános megállapításokon túl az igazi "fűszert" a településeink egyedisége adja.

Nógrád megye kormánymegbízottja beszélt arról is, hogy a közigazgatással, a települések aktuális problémáival és sikereivel kapcsolatos beszélgetések során rengeteg érdekesség is tudomására jutott.

- Megtudtam, hogy a csitári hegyek alatt a hó ugyan régen esett le, de ez valójában a felvidéki Nyitra melletti Csitáron történt, vagy azt, hogy a nógrádkövesdi tehenészetben - amelynek olasz a tulajdonosa - a dolgozók egy része indiai. Arról is tudomást szereztem, hogy Cserhátszentiván a háború előtt üdülőfalu volt, ahol a cseviceforrásra épülve 70x18 méteres medencét üzemeltettek. Kutasón brikettet gyártanak, Erdőkürtön pedig elmondták, hogy a szlovákiai testvértelepülésükön, Csallóközkürtön (Ohrady) szlovák nyelvtanfolyamot indítottak a nyugdíjasoknak, hogy jobban boldoguljanak. A dengelegi levendulaszörp pedig nagyon finom. A lényeg az, hogy bármilyen aspektusból is, de érdemes foglalkozni szép Nógrád megyénkkel! - zárta beszámolóját dr. Szabó Sándor.

AktuálisNógrád Megyei Kormányhivatal