2024.04.25, Csütörtök
Tizenhét riasztásuk volt hétvégén a nógrádi tűzoltóknak
pixabay.com

Tizenhét riasztásuk volt hétvégén a nógrádi tűzoltóknak

nograd.katasztrofavedelem.hu

2018.03.26. 16:03

A Nógrád megyei tűzoltókat tizenhét alkalommal riasztották az elmúlt hétvégén. Az esetek közül négy téves jelzésnek, kettő pedig a tűzoltók kiérkezését megelőzően felszámoltnak minősült.

Hirdetés

Szombat reggel Salgótarjánba riasztották a megyeszékhely hivatásos tűzoltóit, ahol egy sorház egyik lakásában a lerakódott korom izzott be a kéményben. A tűzoltók eltávolították az izzó részeket, majd felhívták a tulajdonos figyelmét, hogy a tüzelő-fűtő berendezést csak a helyszíni műszaki vizsgálatot követően helyezhetik újra üzembe. Lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség, mert a lakás fűtésére rendelkezésre állt alternatív berendezés. Hasonló eset miatt vonultak a pásztói hivatásos tűzoltók szombat este Mátraszentimrére is, ott szintén egy családi ház kéményében keletkezett tűz a lerakódott korom miatt. A tűzoltók eltávolították az izzó részeket, majd felhívták a figyelmet, hogy a felülvizsgálatig nem helyezhetik újra üzembe a berendezést. Lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Szombaton több alkalommal is szabadtéri tüzek pusztítottak a megyében: délelőtt Ipolyszögre vonultak a balassagyarmati hivatásos tűzoltók, ahol egy lakóház kertjében összehordott szemét égett. A tűzoltók rövid idő alatt eloltották a lángokat. Szügybe szintén a balassagyarmati egységet riasztották, ahol ötszáz négyzetméteren égett a száraz fű és az avar, az egység kéziszerszámokkal oltotta el a tüzet. Magyargécbe a szécsényi hivatásos tűzoltók és a Karancs Speciális Mentőszolgálat önkéntes tűzoltó vonultak, ott két hektárnyi területen égett le a náddal és száraz fűvel borított terület. Becskére a berceli hivatásos tűzoltókat riasztották, az árokparton nagyjából ötszáz négyzetméternyi területen égett a tűz. Késő délután Salgótarján déli városrészébe riasztották a megyeszékhely tűzoltóit, ahol a lángok egy hektáron égették le a száraz füvet, kora este pedig Ipolytarnócra vonultak a szécsényi hivatásos tűzoltók és a Karancs Speciális Mentőszolgálat önkéntes tagjai, ott fél hektáron égett a száraz növényzet. A lángokat minden esetben puttonyfecskendőkkel és kéziszerszámokkal fékezték meg a tűzoltók.

Este egy műszaki mentésnél is helyt kellett állni a tűzoltóknak: a 2-es főúton, Tolmács közelében két személyautó ütközött össze. Mindkét autóban két-két személy utazott, az egyik járműből saját erejükből ki tudtak szállni annak utasai, de a másik autóba a sofőr és utasa is beszorult. A rétsági és a balassagyarmati hivatásos tűzoltók feszítővágó berendezéssel vágták ki a roncsok fogságából a sérülteket, majd átadták a mentőszolgálat munkatársainak. Az egységek az életmentéssel párhuzamosan áramtalanították is a kocsikat, majd a helyszínt átadták a rendőrség és a közútkezelő munkatársainak.

Vasárnap Sóshartyánba ugyancsak szabadtéri tűz miatt kellett vonulni a tűzoltóknak, a száraz fű és a bozótos fél hektáron égett le. A salgótarjáni hivatásos tűzoltók és a Karancs Speciális Mentőszolgálat önkéntes tűzoltói puttonyfecskendőkkel és kéziszerszámokkal oltották el a lángokat. A pásztói hivatásos tűzoltók Pásztó külterületére vonultak délután, ahol egy köbméternyi összehordott zöldhulladék égett.

Fotók: Rétság KvŐ

Galéria

AktuálisNógrád megyetűzoltóriasztás