2024.03.28, Csütörtök

Március 20-tól lehet szavazni a Libri irodalmi közönségdíjasára

mti

2018.03.17. 14:13

Idén harmadik alkalommal adják át a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat, amelyek az előző év legjobb szép- és tényirodalmi könyveit díjazzák. A szabályzat szerint a versenybe csakis élő magyar szerző könyve kerülhet be. A díjazottak 1-1 millió forintot és 25 millió forint értékű médiatámogatást kapnak.

Hirdetés


2018-ban 42 kiadó 143 könyvét - 53 tényirodalmi és 90 szépirodalmi kötetet - tartalmazó listára szavaz a Libri által felkért, 107 tagú neves közéleti személyiségekből álló szakmai bizottság, köztük Ascher Tamás, Babarczy Eszter, Bánfalvi Eszter, Bárdos András, Besenczi Árpád, a Budapesti Fesztiválzenekar, Divinyi Réka, Duboczky Gergely, Fáy Miklós, Herczku Ágnes, Kálmán C. György, Török Ferenc, Schilling Árpád és Zoltán Gábor.

Szavazataik alapján alakul ki az a tíz könyvből álló lista, amely alapján a közönség és a szakmai zsűri dönthet a díjak sorsáról. A tíz döntős könyv közül ötfős szakmai zsűri - Bálint András színész, Beck Zoltán zenész, Fullajtár Andrea színész, Károlyi Csaba irodalomkritikus, Szilágyi Zsófia irodalomtörténész - választja ki az idei Libri irodalmi díj nyertesét, az olvasóknak leginkább tetsző könyv pedig a Libriirodalmi közönségíjat nyeri el.

A közönség március 20-tól május 10-ig szavazhat a Libri weboldalán és könyvesboltjaiban, valamint áprilisban a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon is.

A díjakat május 15-én adják át - olvasható a közönségben, amely kitér arra is: 2016-ban Rakovszky Zsuzsa Fortepan című kötete és Bartis Attila A vége című regénye volt a díjazott, 2017-ben Jászberényi Sándor kapta a Libri irodalmi díjat A lélek legszebb éjszakája című novelláskötetéért, Kepes András pedig Világkép című művéért vehette át a közönségdíjat.

AktuálisLibri irodalmi közönségdíjLibri