2024.03.28, Csütörtök
Hat ifjú tűzoltó kezdte meg szolgálatát Nógrád megyében
Pexels - illusztráció

Hat ifjú tűzoltó kezdte meg szolgálatát Nógrád megyében

nograd.katasztrofavedelem.hu

2018.02.19. 18:21

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ február 16-án százhuszonhárom, frissen végzett tűzoltót bocsátott ki. Az újoncok közül hatan Nógrád megye mentő-tűzvédelmét erősítik mától.

Hirdetés

A pénteken Budapesten megrendezett központi kibocsátó ünnepségen a Belügyminisztériumot Kontrát Károly parlamenti államtitkár képviselte, továbbá jelen volt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatási rektorhelyettese, valamint a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ vezetői, illetve a megyei katasztrófavédelmi igazgatók.

A Himnusz hangjait követően a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ végzős hallgatói fogadalmat tettek, majd az ünnepi köszöntőt Kontrát Károly miniszterhelyettes mondta. Beszédében az alapképzésben végzett hallgatókhoz szólva úgy fogalmazott, ez a nap mindannyiuk életpályájában mérföldkőnek számít, hiszen ezentúl hivatásos tűzoltóként szolgálnak majd. „A katasztrófavédelem kötelékében védik majd a magyar emberek biztonságát és óvják az emberéleteket és a vagyonbiztonságot.” – mondta az államtitkár. Hangsúlyozta, a biztonság ma a legfontosabb közösségi érdek, a most végzetteknek is kiemelkedő szerepük lesz ennek garantálásában. Az államtitkár végezetül azt kívánta a frissen esküt tett tűzoltóknak, hogy sikerüljön kivívniuk a társadalom megbecsülését és munkájuk során folyamatosan fejlődjenek.

A hallgatók nevében Mészáros Attila tű. őrmester mondott válaszbeszédet. Mint mondta, a jövőről szőtt gyermekkori álmok meglehetősen sokfélék lehetnek, de szinte minden kisgyereknek legalább egyszer az eszébe jut, hogy milyen lenne tűzoltóként dolgozni. „Így voltunk ezzel mi is, akik talán álmaink alapján vezérelve, talán határozott elképzeléssel, talán családi hagyományok miatt állunk itt, vagy azért, mert mindig is tűzoltók szerettünk volna lenni.” Az őrmester felidézte, milyenek voltak, honnan indultak tavaly nyáron, amikor jelentkeztek a képzésre, és hogyan váltak az öt hónap alatt tudásban, testben és lélekben megerősödve igazi tűzoltókká. Beszédében köszönetet mondott a családoknak a tanulmányok idején vállalt áldozatokért, a tanintézet oktatóinak, munkatársainak mindazért, amivel a tanulásukat segítették.

A rendezvény a Szózattal ért véget. Az utána tartott fogadáson Bittmann Tibor tű. dandártábornok, a BM OKF humánszolgálat-vezetője mondott pohárköszöntőt. A tábornok szólt a létszámhelyek feltöltése érdekében végzett munkáról, mint mondta, a most felavatott tűzoltókat máris újabb százharminc hallgató követi az iskolapadban, utánuk pedig szeptemberben érkeznek az újabb leendő kollégák, velük együtt pedig a tervek szerint sikerül feltölteni a maradék üres tiszthelyettesi helyeket is. Bittmann Tibor mindezek mellett beszélt a karrier szempontjából fontos érettségi megszerzéséről, amelyben a katasztrófavédelem központi képzéssel segít, szólt a diplomások egyre növekvő számáról, valamint a javuló munkakörülményekről.

A Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állományába hat újonnan végzett tűzoltó került: Babka Gábor, Bakos Bence, Kovács Máté, Molnár Máté, Mórocz Bálint és Németh Tamás tűzoltó őrmesterek. Az ifjú tűzoltók Salgótarjánban, Balassagyarmaton, Pásztón és Szécsényben teljesítik szolgálati kötelezettségeiket a mai naptól. Ma reggel az igazgatóság salgótarjáni épületében az igazgatóság vezetői állománya köszöntötte az őrmestereket, majd átvehették kinevezésüket. A tűzoltók az elmúlt öt hónapban intenzív tűzoltó szakképzésen vettek részt – az első két hónap a rendvédelmi alapozó modul, majd a következő három hónap a szakmai képzés moduljának elsajátításával telt.

A frissen felszerelőknek elsőként Antal István tűzoltó ezredes, a katasztrófavédelem Nógrád megyei igazgatóhelyettese gratulált a sikeres záróvizsgákhoz, majd Téglás Krisztina tűzoltó ezredes, megyei gazdasági igazgatóhelyettes, Koncsekné Németh Tímea tűzoltó alezredes, humánszolgálat-vezető, Angyal Tibor tűzoltó alezredes, salgótarjáni kirendeltségvezető és Okolenszki Gábor tűzoltó alezredes, balassagyarmati kirendeltségvezető, továbbá Virág Zsolt tűzoltó alezredes, Csépe Zsolt tűzoltó alezredes, Mohács Gábor tűzoltó őrnagy és Mihalik Balázs tűzoltó törzsőrmester köszöntötték az őrmestereket. A vezetői állomány köszöntőjében egyaránt azt fogalmazta meg, hogy legfontosabb, hogy a fiatalok az öt hónapos tanulmányaik során megszerzett tudást mielőbb átültessék a gyakorlatba, majd biztosították őket arról, hogy ehhez tapasztalt társaiktól minden segítséget meg fognak kapni. A káreseteknél és a gyakorlatokon, képzéseken a figyelem és a tanulni, fejlődni vágyás jellemezze őket. Szolgálati csoportjukba mielőbb illeszkedjenek be, ugyanakkor soha ne felejtsék el, hogy a tűzoltói hivatás a civil életükben is kötelezettségeket von maga után. Dolguk, hogy a komoly társadalmi megbecsülést magáénak tudó tűzoltói hivatás jó megítélését tovább öregbítsék, mindezt maguk, társaik és az ország állampolgárai épségének megóvása mellett. Végezetül jó erőt és egészséget, sok szakmai sikert kívántak a hat őrmesternek az előttük álló tűzoltói pályájukhoz.

AktuálisNógrád megyetűzoltószolgálat