2024.04.19, Péntek

Három salgótarjáni atlétapalánta utazhat egy nemzetközi viadalra

Nógrád Sportja

2018.02.28. 18:30

A napokban vált hivatalossá, hogy március elején a távolugró Kiss Dalma, és két középtávfutó, Oláh Bátor és Kovács Gyöngyvirág is szerepelhet egy nemzetközi fedettpályás viadalon, a németországi Dortmundban.

Hirdetés

Évek óta meghívást kapnak a magyarok a dortmundi fedettpályás utánpótlás viadalra, amely Európa egyik legnagyobb ilyen jellegű rendezvénye. A Budapesti Atlétikai Szövetség nem csak a fővárosból és környékéről, de az egész ország területéről gyűjti a csapattagokat. Mivel a részvétel részben önköltséges, ezért azok közül válogatnak a csapatvezetők, akik vállalni tudják a felmerülő összeget.

A Salgótarjáni Atlétikai Club (SAC) három versenyzőjét ajánlotta az utazó keretbe. A nógrádi egyesület a szülők segítségével tudta előteremteni az útiköltséget, eredményeik alapján pedig mindhárman utazhatnak Dortmundba.

 

Kiss Dalma pár éve kiegészítő sportot keresett a tenisz mellé, ekkor találtak rá az iskolájában az atlétikára, kényelmes volt, hogy a Kodályban zajlottak az edzések, ahová 2016 szeptemberében kezdett el járni. Fokozatosan a versenyzői csapat tagja, majd legjobbja lett.

Az előző esztendőben távolugrásban a korosztályos ranglista második helyén végzett, 430 centis ugrásával. Tette mindezt úgy, hogy az egész megyében nincs olyan távolugrásra alkalmas helyszín, ahol kulturált körülmények között készülhetett volna.

– Amióta ismerem, nagyon ügyes a korosztályához mért feladatokban, és pár év alatt rohamos ütemben fejlődött. Ez a rendkívül jó testi adottságainak is köszönhető, valamint kimagasló intelligenciájának, ami a feladatok gyors megértését és pontos végrehajtását eredményezi. Nagyon jó és könnyű vele dolgozni, motivált – mesélte róla edzője, Mrakics Nikolett.

Dalma csapattársa, Oláh Bátor a 2014-es Október 23-ai emlékfutáson kóstolt először bele a versenyzésbe. Akkor edzés nélkül is megnyerte korcsoportját, és ez akkora sikerélményt adott neki, hogy szüleivel együtt felkeresték a SAC-ot. Az első edzésen nagy benyomást tett rájuk, hogy örömmel és segítőkészen fogadták az Uzoni fiatal atlétapalántáját, így könnyen beilleszkedett. Nem sokkal később Máté Csabához került, akivel a mai napig együtt készül. Az utóbbi bő három évben mezei és pályaversenyeken is több érmet bezsebelt már.

Egy 2017-es egri gyermekversenyen 1000 méteren 3:34,6 percet futott, ami nem csak ranglistavezető eredmény lett, de egy nem hivatalos ranglista alapján korcsoportos országos csúcs is.

– Bátor kitartása és szorgalma példaértékű. Volt, hogy többször is egyedül edzett, és a munka meghozta az eredményét. Látszik rajta, hogy nagyon szeretne jó eredményeket elérni, és ezért mindent el is követ – nyilatkozta tanítványáról Máté Csaba.

A már serdülőkorú Kovács Gyöngyvirágot is jelölték a csapatba, rá először tartalékként számítottak, de később kiderült, hogy ő is bizonyíthat Németországban. Korábban kipróbálta a tornát és a triatlont is, végül a futás tetszett meg neki, 8 éves kora óta Máté Csaba tanítványa. Mint elmondta, a futás megnyugtatja, örömöt, erőt és kitartást ad, sok barátra tett szert a segítségével. Tavaly a fedettpályás és a mezei futó ob-n is bronzérmet szerzett, szabadtéren pedig aranyjelvényes szintet futott 2000 méteren. Az idei évet is jól kezdte, fedettpályán újabb harmadik hellyel gyarapodott. A célja, hogy a legjobb tudása szerint készüljön az edzéseken, és a legtöbbet hozza ki a versenyekből.

– Jó adottságai vannak a futáshoz, és a kitartásával sincs gond. Az állóképessége is megvan, és a gyorsasága is adott ahhoz, hogy korcsoportjának élmezőnyéhez tartozzon – foglalta össze tanítványa erényeit Máté Csaba.

A dortmundi válogatott viadalt március 10-én és 11-én rendezik meg.

AktuálisSalgótarjáni Atlétikai Club