2024.03.28, Csütörtök

Évet értékelt az Ipoly-völgyi Különleges Mentőegyesület

Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

2018.02.15. 18:49

A századelő nemesi életének hangulatát idéző falak között nem csak a hátrahagyott esztendő legérdekesebb pillanatait elevenítették fel a résztvevők, hanem az ez évi célokat is kitűzték, majd vacsorával és késő estig tartó baráti beszélgetéssel zárták a napot.

Hirdetés

Csitár- Nógrádgárdonyban, az egykori Majláth-kastélyhoz tartozó Kulcsárházban tartotta évértékelő rendezvényét szombaton este az Ipoly-völgyi Különleges Mentőegyesület. 

 

A rendezvényt Komjáti István, Csitár és Nógrádgárdony községek polgármestere nyitotta meg, aki köszönetet mondott azért a sok-sok munkáért, amelynek eredményeképpen az elmúlt három évben az apró kis falu életének meghatározó eleme lett az egyesület. Őt követően Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője méltatta az önkéntes munkát, amelyből az egyesület tagjai bőven kivették részüket az elmúlt évben. Beszédében kifejezte köszönetét az áldozatos munkáért, a családtagoknak pedig a megértő, biztos háttérért, ami ehhez a tevékenységhez elengedhetetlenül szükséges.

Ezután Seidel Levente, az egyesület elnöke összefoglalta az elmúlt év eseményeit, kiemelve azt a szakmai fejlődést, ami lehetővé tette a szervezet fejlődését. Megállapítása szerint az elmúlt három év bebizonyította, hogy helyes döntés volt a mentőszervezet létrehozása 2015 tavaszán. Akkor szinte a nulláról indult csapat, mára viszont nagyon sok eredményt sikerült közös munkával elérni. Mindezt jól példázza, hogy a tavalyi év során több, mint 70 beavatkozásban vett részt a csoport, amelyek között volt vízi mentés, búvárfeladat, alpintechnikai mentés, állatmentés, tűzoltás, műszaki mentés egyaránt. Mindennek biztonságos és szakszerű végrehajtását több gyakorlat, rengeteg tanulás, hosszú felkészülés tette lehetővé, ami jó hangulattal párosulva egy nagyon jó közösséggé kovácsolta az egyesületet. Az elnök köszönetet mondott mindenkinek, aki ehhez segítséget nyújtott: mindenekelőtt a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak, a társ mentőszervezeteknek, együttműködő partnereknek, önkormányzatoknak, támogatóknak, segítőknek.

Ezt követően a jelenlévők vetített képes előadás keretében idézték fel az elmúlt év legfontosabb eseményeit, a képzéseket, bevetéseket, csapatépítő tréningeket, illetve meghatározták az idei esztendő legfontosabb feladatait. Az előadás után az egyesület elnöke ünnepélyes keretek között együttműködési megállapodást írt alá az Észak-Mátra Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület vezetőjével, amely megállapodás biztosítja a közös munka alapjait.

Antal István tűzoltó ezredes, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese és Bakos Krisztián tűzoltó alezredes, a Nógrád Megyei Tűzoltó Szövetség alelnöke emlékérmet adott át az egyesület két tagjának, Kajtor Istvánnak és Szokolóczi Zoltánnak, a mentő tűzvédelem szolgálatában eltöltött 30, illetve 20 év elismeréseként. A nagy tapasztalatú szakemberek után pedig az utánpótlást jelentő fiatalok vehették át az igazgatóhelyettestől és az alelnöktől az ősszel elvégzett 40 órás tűzoltó alaptanfolyam bizonyítványait, amellyel immár ők is tagjai lettek a tűzoltók nagy családjának.

A hozzászólások sorában Antal István igazgatóhelyettes kifejezte a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság köszönetét azért a segítségért, amit a mentőegyesület nyújtott a számukra az elmúlt évben. Kiemelte, hogy a katasztrófavédelem nem nélkülözheti az önkéntes mentőszervezetek közreműködését, akik speciális szaktudásukkal hatékonyan támogatják a hivatásos katasztrófavédelmi szervek tevékenységét. Dr. Nagy Károly rendőr ezredes, rendőrségi főtanácsos, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenységirányító Központjának vezetője beszédében rámutatott: nagy örömmel tapasztalta, hogy az elmúlt évben sikerült tartalommal megtölteni az egyesület és a főkapitányság között 2016.-ban megkötött együttműködési megállapodást. Bakos Krisztián szövetségi alelnök az önkéntes tűzoltómozgalom jelentőségéről, valamint a megyei szövetség ez évben tervezett rendezvényeiről adott tájékoztatást, Juhász László tűzoltó alezredes, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság polgári védelmi főfelügyelője pedig a folyamatos képzés, a magas szintű szaktudás jelentőségére mutatott rá. Vályiné Taliga Mária rendőr alezredes, a Balassagyarmati Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának vezetője zárszóként az együttműködő szervezetek vezetői és tagjai között kialakult, jó személyes kapcsolatok fontosságát hangsúlyozta.

Az évzáró rendezvény hivatalos részét vacsora követte, majd pedig késő estig tartó baráti beszélgetés zárta az évértékelő összejövetelt.

 

 

Galéria

AktuálisIpoly-völgyi Különleges MentőegyesületNógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság