2024.04.20, Szombat

Olimpiai álmokat is dédelget a balassagyarmati hódeszkás lány

nool.hu

2018.01.08. 12:00

A balassagyarmati származású Fehér Zsófia a snowboard (hódeszka) sportágban indult már korosztályos világbajnokságokon, illetve téli EYOF-okon is.

Hirdetés

Bár az idén húszesztendős sportoló a tanulmányai miatt már a fővárosban él, a sportággal még nógrádiként ismerkedett meg. Eredményei alapján nemrég őt választották a 2017-es esztendő legjobb női hódeszkásának, ebből az alkalomból gyűjtötte össze a nool.hu pályafutásának főbb állomásait.

Ötéves korában, családi téli üdülésen, apukája segítségével ismerkedett meg a hódeszkázással, és annyira megszerette, a havas élmények olyan mély nyomot hagytak benne, hogy azóta elválaszthatatlan tőle ez a sportszer. Tehetségét hamar felismerték a szakemberek. Első hazai bajnokságán 2009-ben indult, és gyors fejlődését mutatja, hogy azóta már többszörös magyar bajnoknak vallhatja magát. Egy rövid ideig a sokkal kötetlenebb, trükkösebb freestyle vonzotta, ma már a snowboardcrossban érzi otthon magát.

 

„A száraz edzéseimet Budapesten végeztem, ekkor elsősorban az erőnléti fejlesztésen, illetve a technika javításán volt a hangsúly. Mivel Magyarországon nem ideálisak a hóviszonyok, így akkor érzem magam a legjobban, ha az ausztriai alpesi síközpontba, Schladmingba utazhatunk. Imádom a versenyek hangulatát, ott nagyon népszerű minden havas szakág, a hódeszka ugye viszonylag újnak számít, de a fiatalok körében óriási favorit” – mesélte Zsófi.

Az ifjú versenyző 2015-ben a korosztályos téli olimpiai fesztiválon a kedvenc kategóriájában, krosszban állt rajthoz. Az osztrák-liechtensteini közös rendezésű viadalon a hódeszkások versenyét is eléggé befolyásolták az időjárási körülmények, a program is borult miattuk. Zsófi a krossz számban a 17. helyen zárt, a csapatversenyek során pedig a 13. pozíciót szerezték meg.

 

„Nagyon jó volt kint, és az sem vette el a kedvünket, hogy az időjárás miatt folyton más napokra kerültek át a versenyeink. Úgy gondolom, hogy jól sikerült a szereplésem, ilyen eredményeket vártam magamtól” – emlékezett vissza a balassagyarmati lány.

Még abban az esztendőben a junior világbajnokságon is érdekelt volt, a kínai Yabuliban. A 39 induló között a 36. helyet szerezte meg, ami nem volt elég a 32-es kieséses szakaszba jutáshoz.

„Kína nagyon érdekes volt, alacsony hegyek között versenyeztünk, és nagy hideg fogadott. A hóviszonyok nagyon kedvezőek voltak, de nagyon nehéz, és technikás pályát terveztek a szervezők. Az első edzésnap sajnos elég rosszul sikerült, de a versenyre összeszedtem magam, és megtanultam a pályát. Az utolsó ugró a cél előtt sajnos nem sikerült, mind a két körben ott rontottam, így az időm nem lett elég jó ahhoz, hogy a legjobb 32-be kerülhessek” – értékelt Zsófi.

Egy évvel később aztán nem szerzett indulási jogot a téli EYOF-ra, de mivel több résztvevő is visszalépett, ráadásul a magyar lány jól szerepelt egy csehországi versenyen, így eldőlt: mégis indulhat Lillehammerben. Nem sokkal előtte diákolimpiai bajnoki címet is szerzett, és az országos sportnapilap is készített vele egy beszélgetést.

„Megérkezésünk után minden nap a pályára mentünk edzeni, ahol egy technikás rajt részt készítettek nekünk. A pálya szuper volt, gyönyörűen építették meg, kifogástalan volt. A két edzésnap nagyon jól ment, mindössze a rajtnál volt némi problémám, de végül sikerült begyakorolnom, és a végére már nagyon jól ment. A versenyen két bemelegítő körünk volt, majd két kvalifikációs kör, ami után 11-ként sikerült továbbjutnom. Ezt követően további öt kört csúsztunk. Az utolsóban az amerikai riválisommal vívtam nagy csatát, ami után sajnos elvesztettem az egyensúlyomat, és el is estem. Ekkor a jobb lábamban meg is sérült a belső térdszalagom. Ezek után még végigcsúsztam a pályán, végül a 13. helyen fejeztem be a versenyt. Igazából kicsit csalódott voltam, de végeredményben nagyon örülök, hogy sikerült kijutnom az olimpiára, és – első magyar snowboardos lányként – részese lehettem ennek a hatalmas dolognak” – mesélte.

 

A hódeszkáról a sportrajongóknak sokáig Gyarmati Panka neve ugorhatott be, aki első magyarként tudott világkupafutamot nyerni.

„Panka sikere nagy motiváció számomra, és minden snowboardos társamnak. Ez azt erősíti bennünk, hogy ha keményen dolgozunk érte, akkor mi is eljuthatunk ilyen szintekre. Azt hiszem, ez a siker kicsit fellendíti majd a sportágat Magyarországon. Bár én krosszos vagyok, Panka pedig slopestyle (trükkös akadályverseny) kategóriában nyert, ez a siker kihathat a snowboard minden szakágára” – mondta a Magyar Egyetemi Sí Egyesület versenyzője.

A 2017-es eredmények alapján aztán Zsófit választották a sportág legjobb női versenyzőjének.

„Nagyon váratlanul ért a cím, természetesen nagyon örülök neki. Nem gondoltam volna, hogy ilyen jó eredményeket fogok elérni a sérülésem után. Az előző szezonban a cseh bajnokságokat szerettem a legjobban, az edzés szempontjából is hasznos volt. Végig a harmadik-negyedik helyek között mozogtam. A korcsoportos világbajnokságon a 22. helyet szereztem meg, ez azért is számít jónak, mert erős és nagy mezőny fogadott a csehországi Klinovecben” – értékelt.

Zárásként elmondta, hogy izgatottan tekint 2018-ra is, ahol szeretne még jobban teljesíteni.

„A téli olimpia évében kicsit nagyobb sikerekre számítok, ugyanis nagy motivációt jelent. Legközelebb, azaz 2022-ben én is szeretnék a magyar csapattal utazni a téli olimpiára. Úgy érzem, egy jó szezon vette kezdetét. Nagy örömöt okoz a csapatunk folyamatos bővülése is, hiszen sokkal jobb hangulatban telnek az edzések, edzőtáborok” – mondta Zsófia, aki megpróbál a lehető legtöbbet havon lenni, és még többet kihozni magából. Reméljük, hogy ez még csak egy hosszú, szép pályafutás kezdete.

AktuálisBalassagyarmatFehér Zsófiasnowboardhódeszka