2024.03.29, Péntek

Véradóbarát munkahely címet kapott Salgótarján

salgotarjan.hu

2017.12.06. 10:45

A Magyar Vöröskereszt kezdeményezésére 1988-tól november 27-e a Véradók napja, amelynek központi ünnepségét idén november 24-én tartották Budapesten.

Hirdetés

A Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat ünnepségen a rendszeres véradók mellett a véradóbarát munkahelyeket és a véradást támogató szervezeteket is elismerésben részesítették.

Salgótarján Megyei Jogú Város önkormányzata Véradóbarát munkahely címet kapott. Ezt az elismerést összesen 18 cég és állami szervezet, illetve önkormányzatunk vehette át. A díjazott munkahelyek évente számos alkalommal szerveznek véradó napot és a részt vevő dolgozókat különböző formában jutalmazzák, például szabadnapot kaphatnak vagy a százszoros véradóknak ingyenes parkolást biztosítanak a város területén.

Nagy Sándor, az OVSZ szakmai főigazgató-helyettese az Gerbeaud Házban elmondott ünnepi beszédében a véradók közösségét a családokhoz hasonlította, mert mindkettő kicsi, de meghatározó eleme a társadalomnak. Úgy fogalmazott: a családok és a véradók megtestesítik az összetartozást, értéket teremtenek és örökítenek át, valamint éltetik a reményt a megmaradásra, az életben maradásra.
Göndöcs Zsigmond, a Magyar Vöröskereszt elnöke arról beszélt, hogy a vérellátás a magyar egészségügy egy sikeres területe. A vérellátó szolgálat munkatársai évente 430-440 egység vért vesznek le, ami a gyógyítás mellett jelentősen hozzájárul az orvostudomány fejlődéséhez is. A kiemelkedően sokszor vért adó önkéntesek az Emberi Erőforrások Minisztériumának Pro Vita díját vették át.

A fővárosi rendezvényt követően a Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezete is köszöntötte térségünk véradóit. Példaértékűnek nevezte a szervezet főigazgatója a Salgótarjáni Önkormányzat tevékenységét, amellyel a véradást kiemelten fontos ügyként kezeli. Huszár Máté alpolgármester köszönetet mondott a szervezőknek és városunk véradóinak, aki közül sokan a Megyeházán megtartott ünnepségen név szerint is elismerésben részesültek.

AktuálisSalgótarjánMagyar VöröskeresztOrszágos Vérellátó Szolgálatvéradóbarát munkahely