2024.03.29, Péntek

Rendszámot olvas, biztonságot javít az új térfigyelő kamera Balasssagyarmaton

nool.hu

2017.12.11. 12:00

Újabb kamerákkal bővült a napokban a város térfigyelő hálózata. Ezentúl a település bevezető szakaszain is árgus „szemekkel” követik majd a szerkezetek a gyalogosok, a kerékpárosok és a gépjárművek mozgását.

Hirdetés

A huszonegyedik századba lépve az önkormányzatok egyre nagyobb fontosságot tulajdonítanak mind a kisebb-nagyobb városokban, mind a falvakban a térfigyelő rendszerek kiépítésének. Balassagyarmaton is már a kilencvenes években történt hasonló kezdeményezés, akkor három kamerát szereltek fel a városközpontban, ám a főtéren, a lámpaoszlopokra kihelyezett berendezések sohasem álltak munkába, mert egyrészt nem akadt üzemeltetőjük, másrészt a jogszabályi háttere sem teremtődött meg a működtetésnek.

A változást a négy esztendővel ezelőtti városrekonstrukció hozta magával. A Civitas Fortissima tér átépítését követően, még 2014-ben nyolc kamera állt szolgálatba, ebből egy a rendszámok felismerésére is képes. A beruházásnak köszönhetően nagy mértékben nőtt a belváros közbiztonsága, hiszen a szerkezetek immár minden pontot pásztáznak, nem marad beláthatatlan rész a főtéren. Hamarosan tovább bővült a kör, méghozzá a Jánossy Képtár és a Palóc Színpad felújításához kapcsolódva: a négy kamerából kettő a színpadhoz került, egy a Cseperedő óvodánál, egy a vármegyeházánál figyeli azóta is a forgalmat. Idén, év elején folytatódott a hálózat kiépítése. Ekkor az idegenrendészeti szállás környékét kameráztatta be az önkormányzat.

Az idei második lépcső megvalósítása novemberben következett. Most az Ipoly-parti település bevezető útszakaszai élveztek előnyt, ráadásul mindegyik berendezés rendszámfelismerő képességgel is rendelkezik, hiszen rögzíteni lehet az esetlegesen ellopott, vagy éppen a rendőrök által keresett gépjárműveket a Madách-ligettől a Patvarci útig, a Fáy utca-Mártírok útja kereszteződésétől a Tesco üzletközpont melletti körforgalomig. Ez utóbbi beruházás költségeit a Belügyminisztériumtól kapott tízmillió forintos rendkívüli támogatás fedezte, ami nyolc kamerát és a rendszerhez szükséges hardver-szoftver hozzávalókat tartalmazza.

A térfigyelő-hálózat, amelynek a hatásai a bűnmegelőzésen és a közrendvédelmi feladatokon túl a rongálások azonosításában is nagy segítséget nyújt, így lényegében a város minden fontosabb területét lefedi már, amelynek felvételeit a jogszabályi előírások szerint tárolják és kezelik a polgármesteri hivatalban.

 

 

Tovább folytatódik a program

A kamerarendszer kiépítése természetesen a jövőben is folytatódik, amennyiben újabb források teremtődnek a bővítéshez. Ahol szükséges lenne még a működtetés: a Thököly utca környéke, benne a piaccal és a hajléktalan szállóval, valamint a kritikus közterületi szeméttárolók térsége, mint a Mártírok úti szelektív hulladék gyűjtésére szolgáló sziget és a Leiningen úti lerakó, ahová az utóbbi hónapokban hatalmas mennyiségű illegális hulladékot hordott össze a lakosság egy bizonyos rétege.

Aktuálistérfigyelő kameraBalasssagyarmat