2024.03.29, Péntek

Rekordok éve a Pilisi Parkerdőben

turizmus.com

2017.12.15. 10:00

Idén új fajok jelentek meg a Pilisi Parkerdőben, miközben a látogatók száma csúcsokat döntött.

Hirdetés

A Pilisi Parkerdő 2017-ben ritka eseménynek örülhetett: egy régi-új faj, a mocsári teknős megtelepedésének. Míg tavaly három új denevérfaj, a nimfadenevér, a tavi denevér és a fehértorkú denevér bukkant fel a térség erdeiben, idén a különös odafigyeléssel ápolt vizes élőhelyek gazdagodtak. Nyár elején több olyan kistóban jelent meg és rakott tojást a mocsári teknős, amiket az erdőgazdaság szakemberei a „Parkerdő természetesen” természetvédelmi program keretében, uniós támogatás segítségével állítottak helyre.

Újra fészkelnek rég nem látott madarak a Pilisi Parkerdőben
Fotó: turizmus.com

 

A Pilisi Parkerdőben ismét fészkelt és sikeresen kiröptette fiókáit a visszatérő fekete gólya és rétisas pár. A fészkelési időben mindkét védett madárfaj különös nyugalmat igényel, emellett magas fákkal benőtt, vízállásokkal és patakokkal tarkított, változatos élőhelyet, amelyet a jelek szerint megtaláltak a Pilisi Parkerdőben.

Az erdészek a 2017-es munkálatok során további 2000 hektárral gyarapították az örökerdők területét: így már összesen 16 ezer hektáron kezelik úgy az erdőket a főváros környékén, hogy a folyamatos erdőborítás fenntartása képezi a szakmai munka legfőbb célját.

A leglátványosabb a „hagyományos”, bakancsos kirándulóhelyek nagy népszerűsége, amit a legközelebbi településtől is csaknem kétórányi gyalogútra lévő Prédikálószéki-kilátó látogatottsági rekordja mutat a legszemléletesebben: a 639 méter magas hegycsúcsra fél év alatt mintegy 20 ezer kiránduló kapaszkodott fel.

A népszerű Prédikálószék
Fotó: turizmus.com

 

Az erdészek 2017-ben minden eddiginél több szarvasbőgés-hallgató túrát indítottak, és az erdei iskolák is az eddigieknél több, összesen 15 ezer gyermeket fogadtak programjaikon.

AktuálisPilisi Parkerdő Zrt.