2024.03.29, Péntek

Megújult a salgótarjáni földhivatal épülete

Nógrád Megyei Kormányhivatal

2017.12.23. 12:00

Energetikailag teljeskörűen megújult a Nógrád Megyei Kormányhivatal Salgótarjáni Járási Hivatala Földhivatali Osztályának Május 1. úti épülete. A beruházást a napokban adták át.

Hirdetés

A Nógrád Megyei Kormányhivatal KEHOP-5.2.2-16-2016-00009 kódszámú, a "Nógrád Megyei Kormányhivatal épületeinek energetikai fejlesztése" című pályázata 1 milliárd 150 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásban részesült, ebből a forrásból öt épületet korszerűsítenek a megyében 2016-2018 között.

A 100 százalékos mértékű támogatást a Kohéziós Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja. A jelenleg zajló energetikai fejlesztéseket az indokolja, hogy Magyarország kormánya célul tűzte ki az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság felé történő elmozdulás támogatását minden ágazatban.

Hazánkban az energiafelhasználás mintegy 40 százaléka épületekben történik. Ha ezeket jól szigeteljük, és megújuló energiaforrásokat használunk, akkor gyermekeink, unokáink nemzedékeinek energiabiztonságát is megteremtjük. A most zajló beruházások által nemcsak energetikailag válnak "takarékossá" az épületek, hanem esztétikailag is megszépülnek. A fejlesztések további pozitív hozadéka, hogy a hivatali ügyintézés környezetbarát, megújuló energiaforrást hasznosító középületekben történik, az ügyfelek és a dolgozók körülményei javulnak, s olcsóbb lesz a hivatalok működtetése is.

 

A Salgótarjáni Járási Hivatal Földhivatali Osztálya felújítás utáni átadó ünnepségén Dr. Szabó Sándor, a Nógrád Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja a beruházást ismertetve elmondta: a salgótarjáni földhivatal épületének hőtechnikai felújítása során a meglévő nyílászárók elbontását követően új, műanyag szerkezeteket építettek be, hőszigetelést kapott a homlokzat, szigetelést a lábazat. Megvalósult a teljes padlásfödém új, kiegészítő hőszigetelése is. Az elbontott kopolit bevilágító sávok helyét műanyag nyílászárók foglalták el. A fűtési rendszer új elosztó hálózattal, hőleadókkal, termosztatikus radiátorszelepekkel, időjárásfüggő szabályzással ellátott fűtőkörökkel, szabályzószerelvényekkel, modern kondenzációs kazánokkal és fordulatszám szabályzású szivattyúkkal készült. Kiépítettek egy 22,5 kW névleges teljesítményű napelemes rendszert, amellyel helyben előállított megújuló energiából váltható ki a villamosenergia fogyasztás nagy része. Az épületgépészeti rendszereket, csakúgy, mint a közelmúltban Pásztón átadott, modernizált kormányhivatali épületeknél, itt is energiamenedzsment felügyeli.

 

Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere az átadón örömét fejezte ki a "helyben maradó, Salgótarjánt előrevivő" fejlesztéssel kapcsolatban. Kitért arra is, hogy a beruházás növeli a város energia-gazdaságosságát, csökkenti a város károsanyag-kibocsátását és javítja az itt dolgozók munkakörülményeit is.

 

Ezzel a lezárult felújítással már négy kormányhivatali épületben fejeződtek be a munkálatok: a salgótarjáni közlekedésfelügyelet idén nyárra készült el, a pásztói földhivatal és az állategészségügy épületeinek ünnepélyes átadását pedig november végén tartották. A projekt zárása 2018 augusztusára tervezett, amikor véget ér majd a – méretében és költségében is – legjelentősebb projektelem, a salgótarjáni Megyeháza már folyamatban lévő felújítása.

AktuálisNógrád Megyei Kormányhivatalenergetikai fejlesztés