2024.03.29, Péntek

Az első világháború katonáira emlékezett Salgótarján

salgotarjan.hu

2017.12.01. 18:46

Az első világháború centenáriumi évfordulójának programsorozata keretében emlékeztek meg a 25. losonci gyalogezred katonáiról a Dornyai Béla Múzeumban november 29-én. Az eseményen Salgótarján város képviseletében Fekete Zsolt polgármester mondott ünnepi beszédet.

Hirdetés

“A tisztességes főhajtás kijár mindazoknak, akik életüket adták a hazáért. Nekünk salgótarjániaknak büszkének kell lennünk mindazokra az alakulatokra és katonákra, akik városunkhoz kötődtek. A 25. losonci gyalogezred emlékműve Salgótarján tiszteletét és megbecsülését is kifejezi az első világháborúban hősiesen küzdő valamennyi magyar katona, valamennyi salgótarjáni és nógrádi honfitársunk előtt. Példájukból mi is és utódaink is erőt meríthetnek, ha hősies helytállásukat magunk elé idézzük és soha nem felejtjük el”

– fogalmazott Fekete Zsolt.

A Magyar Honvédség képviseletében Gáspár M. Levente alezredes mondott beszédet, amelyben a hősök emléklékének ápolásáról szólt. Az alezredes kiemelte, hogy a katonai hagyományok és a helyi, történelmi hagyományokkal bíró katonai szervezetek emlékének megőrzése a honvédség és ezen belül az új, önkéntes, területvédelmi tartalékos rendszer egyik kiemelt feladata.
A császári és királyi gyalogezred történetéről és az első világháborúban betöltött szerepéről Kovács Krisztián történész tartott előadást, majd Fodor Miklós, a múzeum igazgatóhelyettese ajánlotta a témához kapcsolódó tárlatot az érdeklődők figyelmébe.

A városi megemlékezés koszorúzással zárult a 25. losonci gyalogezred emlékművénél, ahol katonai tiszteletadás mellett hajtottak fejet a megemlékezők.

AktuálisSalgótarjánmegemlékezéskatonaelső világháborúcentenáriumi évforduló25. losonci gyalogezredDornyai Béla Múzeum